Belgacom moet netwerk Scarlet verkopen

Belgacom moet het glasvezelnetwerk van Scarlet verkopen. Dat is een van de voorwaarden die de Raad voor de Mededinging oplegt aan de telecomgroep in ruil voor de goedkeuring van de overname van haar Nederlandse sectorgenoot. Een andere opvallende voorwaarde is dat de klanten van Scarlet vrij mogen overstappen naar een andere operator, zonder schadevergoeding omdat ze hun contract vroegtijdig beëindigen.Het is de eerste keer dat de Raad voor de Mededinging de afsplitsing van een bedrijfsonderdeel oplegt.

(tijd) - Belgacom kondigde midden februari aan het Nederlandse Scarlet over te nemen voor 185 miljoen euro. Maar omdat het zwaartepunt van Scarlets activiteiten in België ligt, kreeg Belgacom de kritiek dat het na de overname een te dominante positie zou krijgen op de Belgische telecommarkt. Zo is Belgacom de grootste speler voor breedband en is Scarlet het nummer drie. Telenet staat op de tweede plaats. Ook de Raad voor de Mededinging maakte bezwaren. Zelfs de Europese Commissie mengde zich door zich eveneens kritisch op te stellen.

Belgacom deed daarop een aantal toegevingen. De telecomgroep beloofde bijvoorbeeld drie jaar lang geen prijsverhogingen door te voeren. Maar volgens de Raad voor de Mededinging waren de toegevingen onvoldoende, omdat het niet om structurele maatregelen ging. 

Eind september wist De Tijd te melden dat Belgacom nog een aantal bijkomende beloften had gedaan om de goedkeuring van de concurrrentie-autoriteiten te krijgen. Welke beloften Belgacom toen maakte, is niet bekend. De Raad voor de Mededinging sprak zich gisteren finaal uit over het dossier. Dat gebeurde pas tegen middernacht. Belgacom stuurde al meteen een persbericht uit dat het het groene licht had gekregen om Scarlet in te lijven. De tekst van het korte persbericht repte echter met geen woord over voorwaarden. Dat deed waarnemers de wenkbrauwen fronsen en leidde al meteen tot ongerustheid in de sector.

De Raad legde wel degelijk voorwaarden op, vernam de redactie. Dat wil zeggen dat de operatie de mededingingsautoriteit grote zorgen baarde en dat enkel beperkingen van de bewegingsvrijheid van Belgacom konden resulteren in een goedkeuring.

 'Na grondig onderzoek is de Raad tot het besluit gekomen dat de overname van Scarlet door Belgacom ernstige concurrentieproblemen stelt, vooral inzake breedbandinternet en vaste telefoondiensten', argumenteert de Raad zaterdag in een persbericht.  

De opvallendste voorwaarde die de Raad oplegt is dat Belgacom het glasvezelnet van Scarlet van de hand moet doen. Dat netwerk is destijds aangelegd door de Nederlandse telecomgroep KPN en bestrijkt een groot deel van het land. Scarlet kreeg het in handen door het oude KPN Belgium - het nieuwe is het vroegere Versatel - te kopen. In het huidige klimaat lijkt het echter niet eenvoudig voor Belgacom en Scarlet om een nieuwe koper te vinden. De Raad hoopt volgens waarnemers dat de operatie nieuwkomers kan aantrekken die de concurrentie op de telecommarkt zullen doen toenemen.   

Voorts mogen de klanten van Scarlet vrij en voor hun contract voorbij is overstappen naar een andere operator zonder dat het bedrijf hen een schadevergoeding mag vragen. Buiten deze twee bepalingen gelden nog tal van andere voorwaarden. Zo moet Belgacom het aanbod van Scarlet drie jaar op de markt houden tegen dezelfde of gunstigere voorwaarden. De groep moet gedurende een zekere periode ook in heel België dezelfde basistarieven hanteren voor breedband en vaste telefonie aan particuliere klanten.

Belgacom meldde vrijdagavond te verwachten dat de overname nog deze maand kan worden afgerond. 

PS/BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud