Bellen wordt duurder

©© Patrick Gueneau

Marktleider Belgacom verhoogt de tarieven voor mobiele en vaste telefoongesprekken. Voor de meeste klanten komt er vanaf 1 augustus een tariefverhoging met 3 procent.

(tijd) - De prijsverhoging geldt zowel voor de vaste als mobiele tarieven.

Voor mobiele telefonie stijgen de oude, niet langer gecommercialiseerde tariefplannen met 3 procent. De recente tariefplannen, die werden ingevoerd vanaf 19 oktober van vorig jaar, wijzigen niet. Volgens Belgacom-woordvoerder Jan Margot is 42 procent van de mobiele klanten nog niet overgeschakeld naar een nieuw tarief. Zij zullen de prijsverhoging dus voelen.

Voor vaste telefonie is de situatie iets ingewikkelder, omdat de meeste residentiële klanten met de tariefformule Happy Time bellen. Daardoor kunnen ze tijdens de daluren en tijdens het weekend gratis bellen. Dit blijft ook na 1 augustus zo.

Zij die geen Happy Time hebben, of tijdens de piekuren met de vaste lijn telefoneren, zullen ook gemiddeld 3 procent meer betalen. Nationale gesprekken kosten tijdens de piekuren nu 0,0577 euro per minuut (ipv 0,056 euro) en in de daluren 0,0288 euro (ipv 0,0280 euro).

Ook internationale gesprekken en de diensten met toegevoegde waarde worden 3 procent duurder. En ook de verschillende abonnementen worden duurder: +0,5 euro voor een gewone vaste lijn en 1,21 euro voor een ISDN-lijn.

Verdediging

Belgacom verdedigt zich door te stellen dat heel wat andere producten van de groep goedkoper geworden zijn. 'Ook heel wat concurrenten verhogen hun prijzen, maar van hen zie je geen persberichten verschijnen', zegt Margot. 'Dit is een soort indexering. Dit was al twee jaar geleden. Voor de gemiddelde residentiële klant zal de vaste factuur met minder dan 0,70 euro per maand stijgen.'

De klant die niet akkoord gaat met de prijsverhoging, kan zijn abonnement zonder vergoeding opzeggen. Dit kan tot de laatste dag van de maand die volgt op de ontvangst van de eerste factuur met de nieuwe tarieven. Volgens Belgacom is dit 'ten vroegste eind september'.  DS

 

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect