China bouwt grootste radiotelescoop ter wereld

China is officieel begonnen met de bouw van de grootste radiotelescoop ter wereld. Dat meldt het officiële Chinese persbureau Xinhua. De installatie moet de Chinese astronomie een serieuze duw in de rug geven.

Na veertien jaar voorbereiding en onderzoek is vrijdag de bouw gestart van de FAST, de "Five-hundred-meter Aperture Spheric Telescope", in een afgelegen gebied in de provincie Guizhou. De constructie zal tot 2013 duren.

Dertig voetbalvelden groot zal de FAST tien keer krachtiger zijn dan de bestuurbare aperturetelescoop in Duitsland. De globale capaciteit zal ook tien keer hoger liggen dan de huidige grootste radiotelescoop ter wereld, de 300 meter grote radiotelescoop in Arecibo, Puerto Rico.

Het project kost 102,3 miljoen dollar en vergt de verhuis van twaalf huishoudens.

Volgens het Chinese Instituut voor Astronomie moet de kijker bijvoorbeeld toelaten op een jaar tijd 7.000 tot 10.000 pulsars te vinden. Nu zijn er nog maar 1.760 dergelijke hemellichamen gekend. De FAST zal eveneens satellieten en ruimteschroot volgen, alsook zoeken naar andere beschavingen door het detecteren en onderzoeken van communicatiesignalen in het universum. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content