Google stelt Nexus One voor

Mario Queiroz, vice-president product management van Google, stelt de Nexus One voor. ©EPA

Softwareproducent Google heeft dinsdag zijn nieuwe smartphone Nexus One voorgesteld. De Nexus One moet de concurrentie aangaan met de iPhone, de populaire smartphone van concurrent Apple.

(tijd) -  Google, vooral bekend van zijn internetzoekrobot, ontwikkelde de Nexus One in samenwerking met het Taiwanese HTC. De Nexus One is een smartphone die draait op Android, het mobiele softwareplatform van Google, en waarvan ook de hardware is gekozen door Google.

Het toestel is vanaf dinsdag beschikbaar voor de Amerikaanse en Britse consument. De smartphone wordt verkocht via de webwinkel van Google en kost in de losse verkoop 529 dollar. Gekoppeld aan een T-Mobile abonnement kost het hebbeding 179 dollar.

Google liet ook weten dat het de telefoon op termijn in meer landen en via meerdere operatoren wil aanbieden. Zo komt er in de lente van 2010 een samenwerking met Vodafone (voor Europa) en Verizon wireless (voor de VS). Of en wanneer de Nexus One naar België komt is voorlopig niet duidelijk.

De Nexus One is 11,5 millimeter dik en beschikt over kompas en satellietnavigatie. De schermgrootte bedraagt 3,7 inch of 9,4 centimeter. Het toestel weegt 130 gram en maakt gebruik van de Qualcomm Snapdragon processor.

Tot dusver hield Google zich niet bezig met hardware. Het softwarebedrijf legde zich vooral toe op de ontwikkeling van Android en liet de producenten van smartphones er naar wens gebruik van maken. Voor de ontwikkeling van de Nexus One bemoeide Google zich nu ook met de technologie waarop de software draait.

Strijd

De afgelopen weken en maanden doken op allerlei technologieblogs foto's en details op van het toestel van Google. Die suggereren dat de Nexus One sneller werkt dan de iPhone, de onvermijdelijke standaard als het aankomt op de kwaliteit van smartphones.

Analisten willen echter niet ingaan op de eventuele strijd die zal losbarsten tussen de iPhone en de 'Google Phone'. De afgelopen jaren werden verschillende toestellen uitgeroepen tot zogenaamde iPhone-killers. Dat belet niet dat de telefoon van Apple nog steeds een dominante speler is in het smartphonesegment, naast de Blackberry van Research in Motion.

KE/SD

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect