Advertentie

KPN trekt deels weg uit België

De Nederlandse telecomgroep KPN, de voorbije jaren door overnames de rijzende ster in de Belgische telecomsector, zet zijn zakelijke tak (het gewezen Versatel Belgium) in de etalage. Er doen diverse namen van overnamekandidaten de ronde, waaronder die van Telenet en Mobistar. Belgacom heeft geen interesse.

(tijd) - Meerdere bronnen in de sector bevestigen dat KPN een koper zoekt voor de zakelijke klanten en het glasvezelnetwerk van het vroegere Versatel. De Nederlanders, die in ons land al de gsm-operator BASE hebben, kregen het bedrijf pas in 2007 in handen door de Belgische tak van Tele2 te kopen.

Te weinig concurrentie

KPN België wil geen commentaar kwijt. Maar het lijdt weinig twijfel dat het gebrek aan concurrentie in de Belgische telecomsector aan de basis ligt van de beslissing. Begin dit jaar had Ad Scheepbouwer, de gedelegeerd bestuur- der van KPN, de overheid al de wacht aangezegd. Als er niet meer werk zou worden gemaakt van een geliberaliseerde markt, zouden nieuwe investeringen van zijn groep in België op de helling komen te staan, klonk het. Met de verkoop lijkt Scheepbouwer nu de daad bij het woord te voegen.

Monopolie Belgacom doorn in het oog

Dat uitgerekend KPN deels de handdoek in ring gooit, kan tellen als signaal. De telecomgroep had zich opgeworpen als nieuwe sterke partij in ons land. Het gebrek aan voldoende mogelijkheden om een vuist te maken tegen gewezen monopolist Belgacom is KPN en andere tegenstrevers al langer een doorn in het oog.

De situatie werkt volgens hen de al dominante positie van Belgacom voor bedrijvenklanten in de hand. Bijna een jaar geleden leerde een peiling van het vakblad Data News  bij ondernemingen dat Belgacom zijn overwicht op de professionele markt nog had uitgebreid, voor alle soorten diensten behalve mobilofonie. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat dat veranderd is.

Telenet favoriet

De zoektocht naar een koper is al vrij ver gevorderd. Nadat enkele maanden geleden werd gepeild naar de interesse op de markt, is er inmiddels een shortlist van mogelijke overnemers. Diverse bronnen noemen daarbij de naam van de Bel20’er Telenet als favoriet. Sommigen wijzen ook naar het Britse COLT dat net als Telenet al actief is in het professionele segment. Data News meldt vrijdag op zijn website dat er vier partijen in de running zijn en schuift de naam van Mobistar naar voren. 

Belgacom geen kandidaat

Belgacom is geen kandidaat. ‘We zijn niet geïnteresseerd’, zegt Michel De Coster, de topman van de zakelijke divisie van de groep. ‘Het is ook geen dossier voor ons’, voegt hij eraan toe, verwijzend naar de moeilijkheden die Belgacom had om de overname van Scarlet erdoor te krijgen bij de Raad voor de Mededinging. Scarlet is een van de andere spelers die het voor bekeken hielden door het overwicht van Belgacom.

BB/DS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud