Rechtbank vernietigt breedbandverplichtingen Belgacom

CEO Didier Bellens ©Lieven Van Assche

Een aantal regelgevende verplichtingen in verband met de breedbandmarkt die het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) begin vorig jaar had opgelegd aan het telecombedrijf Belgacom, zijn niet langer geldig. Dat meldt Belgacom donderdag na een beslissing van het Brusselse hof van beroep.

(belga) - 'Het hof is van oordeel dat de door het BIPT uitgevoerde analyse van de breedbandmarkt foutief was, omdat onvoldoende rekening werd gehouden met de intense concurrentie op deze markt', aldus een persbericht van Belgacom.

Het arrest stelt dat onder meer de regulering van het nieuwe supersnelle breedbandnetwerk van Belgacom ten onrechte werd opgelegd.
Het hof van beroep is bij momenten niet mals voor het BIPT. In het tachtig pagina's tellende arrest luidt het dat 'het quasitotale gebrek aan actuele gegevens over de staat van mogelijke concurrentie toen de beslissing door het BIPT werd genomen, niet gerechtvaardigd is (...) Dit is het gevolg van een manifest gebrek aan onderzoek en analyse en blijkt onaanvaardbaar wat betreft een gedrag dat men redelijkerwijs kan verwachten van een administratieve en controle-instantie zoals het BIPT (...) De motieven van de beslissing zijn dus onvolledig en zelfs contradictoir', luidt het. De rechter verwijt het BIPT aan de ene kant te spreken van de mogelijke komst van één of twee operatoren, terwijl aan de andere kant gewag wordt gemaakt van hindernissen bij de markttoegang die elke concurrentie onmogelijk maken.

Belgacom zegt contact te hebben opgenomen met het BIPT om samen de concrete gevolgen van deze beslissing te bespreken. Belgacom benadrukt dat het niet de bedoeling is 'om op korte termijn grondige wijzigingen aan te brengen aan haar bestaande dienstverlening aan de andere operatoren'.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect