Telenet sleutelt aan beperkingen voor surfers

‘Binnen afzienbare tijd’ kunnen ook de gebruikers van Telenets populairste producten méér materiaal van het internet halen of doorsturen. Dat zegt topman Duco Sickinghe. Het bedrijf test ook technologieën om de surfsnelheid op het net te verhogen. Maar Sickinghe vraagt zich wel af ze wel legaal bezig zijn, de gebruikers die voortdurend tegen de limieten botsen.

(tijd) – Telenet zal voor de tweede keer in korte tijd sleutelen aan de volumelimieten van zijn internetproducten. Volumelimieten bepalen hoeveel materiaal een gebruiker van het internet mag halen of mag doorsturen. Wie meer afhaalt of doorstuurt, moet bijbetalen. Rond die limieten is al lang veel te doen in ons land. Ze zijn een doorn in het oog van een aantal surfers, vooral diegenen die zwaar verbruiken. Vandaar dat er geregeld voor gepleit wordt om de beperkingen op te heffen, zoals in het buitenland.

Telenet is niet doof voor die vraag van de markt. Vorige maand trok het bedrijf al de limieten omhoog van twee internetproducten, BasicNet en ComfortNet. Toen heette het dat ExpressNet en TurboNet, de populairste producten,  waarschijnlijk zouden volgen, maar Telenet raakte er niet aan. Mogelijk komt daar dus binnenkort verandering in.

Volgens Telenet-topman Duco Sickinghe komt er ‘binnen afzienbare tijd’ een mededeling. ‘Het zal niet de laatste stap zijn in de evolutie van onze producten,’ zegt Sickinghe

Hij stelde zich ook vragen bij het beperkte aantal internetgebruikers dat zo zwaar surft op het netwerk van Telenet dat het voortdurend tegen de limieten botst. ‘Een heel kleine minderheid zal wel altijd tegen die limieten aanlopen. Hun volume is zo hoog dat we ons afvragen of het wel legaal is. Er zal vanuit de overheid wel eens een inspectie op komen, bijvoorbeeld vanuit auteursrechtelijke overwegingen.’

Investeringen

Telenet is ook volop bezig met het moderniseren en opwaarderen van zijn netwerk. EuroDocsis, een nieuwe technologie, moet surfen op het kabelnet mogelijk maken zoals DSL dat doet voor het klassieke telefoonnet. Bij elke nieuwe versie stijgen de surfsnelheden aanzienlijk.

‘EuroDocsis 3.0, dat pas vorig jaar gestandaardiseerd werd, geeft theoretisch 200 Megabit per seconde (Mbps) van het net naar de gebruiker en 120 Mbps in de andere richting’, zegt Jan Vorstermans, de directeur technologie van Telenet. ‘Maar het is realistischer te spreken over respectievelijk 150 en 80 tot 100 Mbps.’

150 Mbps is vijfmaal meer dan het krachtigste internetproduct dat nu op de Belgische markt te koop is. Voorlopig kan VDSL, waarmee Belgacom bezig is, er trouwens niet tegenop.

De invoering van EuroDocsis 3.0 zou het technisch mogelijk maken de volumelimieten opnieuw aan te passen, maar ook krachtigere internetproducten te introduceren. Dat zal echter niet voor morgen zijn. De nieuwigheid wordt immers pas in de tweede helft van dit jaar getest op het terrein en in principe volgend jaar uitgerold.

Sickinghe liet bovendien verstaan dat Telenet niet meteen naar die heel hoge snelheden zal gaan, maar zijn producten geleidelijk zal opwaarderen. ‘We kunnen de snelheidsrace op termijn volhouden. Je hoort veel spreken in de sector over de nood aan glasvezel tot bij de klanten. Onze aanpak, waarmee we al een heel eind wegkomen, nuanceert dat.’

EuroDocsis 3.0 alleen volstaat bovendien niet om sneller te surfen. Telenet moet daarvoor ook zwaar investeren in andere netwerkcomponenten.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud