Van Quickenborne wil snellere internetverbindingen

Het gebruik van glasvezel moet de snelheid verhogen en de kosten verlagen.

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft dinsdag in Rochefort zijn plan "SuperFastBelgium" voorgesteld. Dat plan is bedoeld om de ontwikkeling en aanleg van glasvezel in ons land te stimuleren.

(belga) - De eerste doelstelling van het plan is om te helpen de digitale kloof in ons land te verkleinen. Momenteel heeft 35 procent van de gezinnen nog geen internetverbinding. Zo is het onder meer de bedoeling om computers van de overheid te recupereren en ter beschikking te stellen van de bevolking.

Een andere doelstelling in het plan is om de internetsnelheid in ons land te verhogen tot meer dan 100 Mbit per seconde. Dat zou mogelijk zijn met de ontwikkeling van internet via glasvezel. De ontwikkeling van FTTH (Fiber To The Home) op basis van glasvezel is momenteel echter nog 5 keer zo duur als de bestaande DSL-technologie. Om de technologie op grotere schaal in te voeren zijn een actieplan en stimuli nodig. Momenteel bedraagt de maximale snelheid van commerciële internetverbindingen zo'n 20 Mbit per seconde.

In het plan SuperFastBelgium staan 9 concrete voortellen die de ontwikkeling van optische vezels in ons land moeten stimuleren, gaande van een verlaagd btw-tarief voor het plaatsen van de vezelkabels tot de verplichte toelating tot bestaande kanalen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content