Advertentie
Advertentie

Agfa boekt eerste jaarwinst sinds 2010

©REUTERS

Agfa boekte in 2013 na twee verliesjaren nog eens een nettowinst: 49 miljoen euro of 25 cent per aandeel. Dat is wel deels te danken door de beslissing, afgelopen voorjaar, om het medische plan van Amerikaanse gepensioneerden stop te zetten.

'In 2013 kregen we af te rekenen met moeilijke economische omstandigheden, ongunstige wisselkoersverschillen, de stagnatie in bepaalde opkomende markten en de verdere afbrokkeling van onze analoge activiteiten', meldt Agfa in een persbericht. 

De positieve elementen luiden als volgt: 'De groeimotoren van Agfa Healthcare presteerden goed. En in Agfa Graphics zette de inkjetbusiness voor het eerst een positieve bedrijfswinst neer. Dat, gecombineerd met efficiëntieprogramma's en dalende grondstofkosten (zilver en aluminium) leidde tot een verbetering van de winstmarge.'

Vooral de winstmarge (rebitda) in het vierde kwartaal, toen de eerste effecten van de dalende grondstofprijzen zichtbaar werden, stemt het management optimistisch. Die steeg namelijk tot 11 procent, terwijl over het hele jaar slechts sprake was van 7,8 procent. 'De resultaten in het vierde kwartaal zijn zeer bemoedigend in het licht van onze doelstelling om op middellange termijn een winstmarge van meer dan 10 procent te behalen.' Specifieke prognoses voor 2014 geeft het bedrijf niet. 

De omzet daalde vorig jaar met 7,3 procent tot 2,87 miljard euro. Maar de bedrijfswinst vóór herstructureringslasten (rebit, +3,6%) geeft met een verbetering van 4 procent een ander beeld.

Agfa had de resultaten voor de eerste drie kwartalen al vrijgegeven. Vandaag/woensdag publiceerde het ook die voor het vierde kwartaal. 'De cijfers vallen wat licht uit', klinkt het bij KBC Securities. (zie tabel onderaan) Al tonen de meeste analisten zich tevreden over de evolutie van de winstmarge.

Pensioenen

Het nettoverlies van 2012 werd zelfs helemaal weggewerkt tot een winst van 49 miljoen euro of 25 cent per aandeel, al is dat in belangrijke mate te danken aan een pensioeningreep - het stopzetten van het hospitalisatieplan voor gepensioneerden in de VS - die het bedrijf een eenmalige opbrengst van 50 miljoen euro opleverde

Agfa meldt nog dat het de schulden in 2013 met 74 miljoen euro heeft afgebouwd en dat de pensioenverplichtingen met meer dan 300 miljoen euro daalden. Dat laatste is belangrijk, want van alle Belgische beursgenoteerde bedrijven torst Agfa de zwaarste historische pensioenlast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud