Advertentie

'Apple spaart als m'n oma'

David Einhorn geniet al enkele jaren de reputatie van 'koning Midas van Wall Street'. ©REUTERS

De invloedrijke Amerikaanse hefboomfondsbeheerder David Einhorn dient een rechtszaak in tegen Apple en vindt dat de technologiereus meer moet doen om aandeelhouderswaarde te creëren. Wall Street spitst zijn oren: Einhorn geldt immers als een van de invloedrijkste beursgoeroes sinds hij lang voor iedereen de ondergang van zakenbank Lehman Brothers voorspelde.

Wat Apple betreft, maakt de 44-jarige hefboomfondsbeheerder en notoir pokerspeler zich vooral druk over de enorme berg cash waar het technologiebedrijf op rust. Apple heeft een cashvoorraad van maar liefst 137 miljard dollar, of 145 dollar per aandeel.

En het is de hoogste tijd dat de aandeelhouders wat meer van dat geld te zien krijgen. 'Apple moet een manier zien te vinden om cash te verdelen onder zijn aandeelhouders. Het bedrijf moet af van die obsessie om geld maar te blijven opsparen. Die mentaliteit doet denken aan de Depressie,' verklaarde Einhorn in een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC. 'Apple gaat om met geld zoals mijn oma dat doet.'

Eeuwigdurende aandelen

Via zijn hefboomfonds Greenlight Capital stapt Einhorn nu naar de rechter om te vermijden dat het bedrijf zijn statuten zou aanpassen zodat het geen 'preferente aandelen' meer zou kunnen uitgeven. Een jammere zaak vindt Einhorn, want die aandelen met voorkeurrecht zijn volgens hem net het ideale instrument om extra aandeelhouderswaarde te creëren.

Einhorn benadrukte donderdag dat er nog altijd 'tremendous value' zit in Apple. Maar afgelopen september had hij zijn belang in de groep wel teruggebracht van 1,45 miljoen stuks naar 1,1 miljoen aandelen. Dat komt overeen met iets minder dan 1 procent van Apple. Einhorn wist zijn moment om te verkopen goed te kiezen, want Apple piekte in september boven 700 dollar. Sindsdien is het aandeel met ruim een derde in waarde gezakt.

In een brief aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC laat Einhorn verstaan dat hij al enkele maanden met Apple heeft gediscussieerd over alle mogelijke opties om aandeelhouderswaarde te creëren. Einhorn stelt bijvoorbeeld een 'eeuwigdurend preferent aandeel' voor waar een aantrekkelijk dividend met een duurzaam karakter aan is gekoppeld.

Midas van Wall Street

Wall Street heeft alvast zijn oren gespitst na Einhorns 'j'accuse'. Sinds Einhorn de ondergang van het legendarische Lehman Brothers voorspelde, heeft de man een reputatie als een klok. Dat werd afgelopen lente nog eens dik in de verf gezet: toen Einhorn in mei liet weten dat hij tijdens een beleggersevenement ging speechen over Herbalife, ging die producent van voedingssupplementen prompt onderuit op de beurs.

Maar donderdag lijkt 'de koning Midas van Wall Street' iets minder invloed te hebben. In de voorbeurshandel ging het aandeel Apple donderdag weliswaar 2 procent hoger. Maar na de openingsbel noteert Apple wel licht lager rond 456 dollar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud