Advertentie
Advertentie

Agfa-vakbonden vragen CEO loon in te leveren

©Photo News

De meerderheid van de arbeiders bij Agfa-Gevaert stemde tegen een nieuw CAO-voorstel. Maar omdat er geen twee derde meerderheid werd gevonden, is de CAO toch aanvaard. Daarmee komt een einde aan het aanslepende sociale conflict. De vakbonden willen wel dat de CEO een symbolische geste doet en inlevert op zijn loon.

De nieuwe CAO bij Agfa-Gevaert was de voorbije weken de oorzaak van heel wat wrevel. De directie wou met de nieuwe CAO stevig snoeien in het brugpensioen van de arbeiders. Die pikten de zoveelste herstructurering waarbij ze fors moesten inleveren niet, en legden het bedrijf meer dan een week lam. Uiteindelijk werd vorige week een nieuw akkoord bereikt met lichte toegevingen van de directie, maar dat kon niet meteen op veel enthousiasme van de vakbonden rekenen.

Die houding weerspiegelt zich ook in de uitslag van de stemming. 56,34 procent van de arbeiders stemden tegen de nieuwe CAO, slechts 43,66 procent was voor. Maar om de CAO weg te stemmen was een twee derde meerderheid nodig, en die werd dus niet gevonden. Daarom ondertekenden de vakbonden het nieuwe voorstel.

Daarmee is het sociaal conflict bij de beeldvormingsgroep nu van de baan. De bonden plannen geen verdere acties. Maar ze vragen wel een symbolische toenadering van ceo Christian Reinaudo. "Ten eerste is het nu aan de directie om opnieuw naar de mensen te luisteren", zegt Tom Vercammen van het ABVV aan Het Laatste Nieuws. "En ten tweede vragen wij dat de ceo symbolisch een tegemoetkoming doet op vlak van zijn jaarloon. Hij verdient nog steeds 1,8 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud