Advertentie

Barco crasht na alarm

Barco-topman Eric Van Zele ©Photo News

Barco stelt beleggers andermaal zwaar teleur. De marktleider in digitale cinema waarschuwt voor een daling van zijn omzet en winst.

De publicatie van de halfjaarcijfers is gepland op 23 juli. Maar Barco laat nu al weten dat het tweede kwartaal lang niet aan de verwachtingen voldoet. Dat komt bovenop het eerste kwartaal dat ook al teleurstelde.

Omzetalarm

Over de eerste zes maanden bedroegen de bestellingen 512 miljoen euro, een daling met 8 procent tegenover vorig jaar. De omzet van 500 miljoen euro komt zelfs 17 procent onder het niveau van 2013 uit - en 7 procent onder de 536 miljoen die analisten hadden verwacht.

Barco wijst voor de omzetdaling naar de controlekamers (Industrial & Government divisie) en LiveDots, de divisie die zich specialiseert in led-walls voor concerten, evenementen en shopping centra. Daarnaast heeft de groep net als in de voorgaande kwartalen last van wisselkoerseffecten. Meer details geeft Barco niet, ook niet aan de telefoon. Woordvoerder Carl Vanden Bussche verwijst naar de halfjaarpublicatie op 23 juli. Nog 'even' geduld dus...

Winstalarm

De bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) zal na zes maanden afklokken op 55 miljoen euro (-28%). Analisten hadden op 69 miljoen euro gehoopt.

De tweede jaarhelft zal wel beter zijn dan vorig jaar, mede omdat het orderboek eind juni 9 procent was aangedikt tot 480 miljoen euro. Maar dat zal de slechte eerste jaarhelft niet goedmaken. Over het volledige boekjaar zullen de omzet en de ebitda daardoor 'licht dalen' ten opzichte van vorig jaar. Topan Eric Van Zele grjipt daarmee naast zijn doelstelling om de omzet en de ebitda licht te doen groeien. 

Verkoop

De CEO grijpt in met een strengere controle van de uitgaven en een focus op de divisies waar de verkopen tegenvallen. Daarnaast gaat Van Zele mogelijk eindelijk sommige activiteiten verkopen, meer bepaald Defense & Aerospace en enkele kleinere divisies. De topman overweegt dat al enige tijd maar nu liggen er enkele concrete dossiers op tafel. Voor eind augustus hakt hij de knoop door.

De vakbonden zijn niet meteen ongerust. Zij werden vrijdagochtend op een bijzondere ondernemingsraad op de hoogte gebracht. 'Er is al een tijdje een aanwervingsstop, terwijl tijdelijke en interimcontracten worden afgebouwd, maar ik verwacht nu niet meteen een grote herstructurering', zegt Piet Decavele van het ACV aan Belga. Barco is actief in meer dan 90 landen met 4.000 werknemers, waarvan 1.600 in Kuurne en Kortrijk.

Analisten

In Bank Degroofs model daalt de verwachte winst per aandeel voor dit jaar van 4,54 naar 3,57 euro. Analist Bart Jooris houdt zijn koopadvies en koersdoel van 64 euro tegen het licht. KBC Securities-analist Guy Sips verlaagt zijn advies van 'opbouwen' tot 'houden', zijn koersdoel gaat van 60 naar 56 euro.

ING-analist Emmanuel Carlier wacht op de volledige cijfers op 23 juli om zijn model aan te passen. Hij stelt niettemin al een koersdoel van 45 à 50 euro in het vooruitzicht, tegen 57 euro nu. Zijn advies is 'houden'. 'De verkoop van activiteiten kan positief zijn, maar voorlopig is de uitkomst te vaag', voegt Carlier nog toe.

Beleggers reageren diep teleurgesteld, het aandeel crasht zowat met 10 procent.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud