Barco slaat alarm over dure euro

Barco-CEO Eric Van Zele ©Photo News

Barco zag de omzet in het eerste kwartaal onverwacht fors met 12 procent krimpen. De beeldvormingsgroep rekent niet langer op omzetgroei over heel 2014 en toont zich bezorgd over de sterke euro.

Ere wie ere toekomt: Eric Van Zele is niet het soort CEO dat omfloerste taal hanteert. 'Barco's eerste kwartaal was zwakker dan verwacht', klinkt het in de kwartaalupdate.

De beeldvormingsgroep rateert dan ook wel bijzonder fors de verwachtingen. Terwijl het analistenheir de omzet zo'n 1 procent zag zakken, gaat in realiteit de omzet liefst 12 procent onderuit naar 242,4 miljoen euro. Bovendien tekende Barco met 253 miljoen nieuwe bestellingen 7 procent minder orders op dan een jaar eerder. Ook dat is een heel stuk onder de verwachtingen: analisten rekenden er op dat het orderboekje 275 miljoen aandikte.

'Twee grote projecten, goed voor meer dan 20 miljoen euro, schoven door naar april. En door vertragingen in de supply chain konden we niet leveren in lijn met de vraag. We werken hard om de kloof te dichten in het tweede kwartaal', klinkt de verklaring.

Op de algemene vergadering donderdagnamiddag voegde Van Zele nog een verklaring toe waarom het eerste kwartaal zwak was: 'We hebben de vraag naar cinemaprojectoren duidelijk onderschat. Hier in Kuurne was er twee maanden tijdelijke werkloosheid omdat we de onderdelen niet hadden om de projectoren buiten te krijgen. We zijn daar zeker niet fier over maar het verklaart wel de zwakke prestatie.'

De markt voor die projectoren is voorbij haar boom, maar Barco blijft grote contracten binnenhalen in India, Brazilië en Indonesië. 'Barco is wereldwijd de referentie in digitale cinema. Ook in de groeilanden. In de nieuwe toestellen hebben we meer dan 60 procent marktaandeel, ongelooflijk', aldus Van Zele. Maar de nog altijd mooie resterende markt was dus te conservatief ingeschat, en het werkkapitaal eind 2013 te sterk afgebouwd, waardoor er problemen ontstonden in de aanvoerlijnen. Pas in januari is beslist de productie weer op te krikken.

Vooruitzichten

In tegenstelling tot bij de publicatie van - eveneens ontgoochelende - jaarcijfers rekent Barco voor geheel 2014 niet langer op groei van de omzet.

De groep blijft wel van plan haar rendabiliteit 'gematigd te verbeteren' in vergelijking met vorig jaar. Maar ook hier klinkt een waarschuwende noot: 'We zijn wel bezorgd omtrent de impact van een steeds sterkere euro op onze competiviteit'.

Beleggers zijn 'not amused' over de zwakke kwartaalupdate. Op Euronext Brussel noteert het aandeel zo'n 5 procent in het rood. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud