Barco verrast met groeispurt in tweede kwartaal

Eric Van Zele, CEO van Barco (foto: Ph. Buissin/Imagellan)

Barco sloot de eerste helft van 2012 af met een omzetgroei en forse stijging van het operationeel resultaat. De Kortrijkse technologiegroep overtreft daarmee ruimschoots de voorzichtige verwachtingen van beleggers en analisten. De markt reageerde enthousiast. Het aandeel-Barco sloot 3,7 procent in de plus op een barre beursdag.

De omzet van de groep steeg 8,3 procent naar 530 miljoen euro. Analisten rekenden slechts op een stijging van 2,7 procent.

Die forse groei dankt Barco aan zijn afdeling gezondheidszorg, waar de verkoop in de eerste jaarhelft met 10,2 procent steeg naar 100,2 miljoen euro. 'Dit bewijst dat de groep het nog steeds even goed doet op de markt van de diagnostische beeldvorming', aldus Barco.

Ook het bedrijfsresultaat overtreft de verwachtingen van beleggers en analisten. Barco klokte de eerste jaarhelft af met een operationeel resultaat van 43,5 miljoen euro, een stijging van 24 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en fors meer dan de verwachte 36,9 miljoen euro.

De meer gedetailleerde resultaten tonen echter een omgekeerd verhaal dan bij de omzet. Hoewel Barco zijn hogere verkopen vooral dankt aan zijn gezondheidszorg, is het de entertainmentafdeling die de eer mag opstrijken voor het bedrijfsresultaat. 'Dat ligt aan de vele investeringen in de healthcare-divisie', lichtte CEO Eric Van Zele toe op een persconferentie. 'Dat vreet - nu nog - aan de marges.'

De brutowinst (ebitda) uit ondermeer de verkoop van digitale cinema steeg 43 procent naar 40 miljoen euro. Barco wist zijn ebitda-marge in de entertainmentafdeling op te trekken van 13,6 naar 18,3 procent. Ter vergelijking: in de gezondheidszorg zakte de marge van 19 naar 12 procent.

De groepswinst klokte af op 43,5 miljoen euro. Dat komt overeen op een winst per aandeel van 3,62 euro, een groei van 28 procent.

Van Zele

Dat de sterke resultaten voor beleggers en analisten als een verrassing komen, ligt voor een goed stuk aan Barco zelf. CEO Eric Van Zele had op een beleggersdag, 10 dagen voor Barco zijn eerstekwartaalcijfers voor 2012 publiceerde, een bijzonder optimistische toon aangeslagen. De topman liet ondermeer verstaan dat hij de omzet op vijf jaar tijd wou zien verdubbelen tot 2 miljard, wat neerkomt op een jaarlijkste groei van 10 procent.

Beleggers hoopten dat optimisme weerspiegeld te zien in de eerstekwartaalcijfers, maar Barco kwam toen over de brug met 'slechts' stabiele resultaten. Het aandeel werd prompt 9 procent lager gestuurd.

Barco lijkt nu echter voor dit jaar toch de optimistische verwachtingen van Van Zele in te vullen. Het technologiebedrijf rekent op een verdere omzetgroei, weliswaar met de voorwaarde dat de macro-economische omstandigheden geen roet in het eten gooien.

'Voor de lange termijn blijven we ons optimisme van de beleggersdag behouden', zei Van Zele nog. 'Ja, het is ambitieus om te mikken op een verdubbeling van de omzet op vijf jaar. Maar waarom zouden we niet hoog mikken. Dat missen we hier soms in België. Als we nu op 1,8 miljard omzet in plaats van 2 miljard uitkomen, so be it. Dat zou nog altijd een prachtig resultaat zijn.'

Spaarpot

Barco zit ondertussen op een spaarpot van 47,5 miljoen euro, omgerekend 3,75 euro per aandeel. Maar beleggers moeten geen uitzonderlijk dividend verwachten. 'Ons dividendbeleid is niet gewijzigd', aldus Van Zele. 'We laten het dividend aangroeien in lijn met de omzet. Als we geld over hebben, investeren we dat liever. Op die manier creëer je meer aandeelhouderswaarde dan door het uit te keren.'

Hetzelfde geldt overigens voor de winst. 'We zitten nu ongeveer aan onze beoogde EBIT-marge van 8 à 9 procent (in het eerste halfjaar was die 8,2 procent, red.). Alles wat daar in de toekomst bovenop komt, dat zal geherinvesteerd worden.'

Verlenging

Opvallend is voorts dat de topman bij de bekendmaking van de cijfers bevestigde dat hij van plan is om zijn volledige mandaat als CEO uit te doen tot en met mei 2014. Opmerkelijk, want in februari dit jaar had Van Zele nog aangegeven dat hij in 2013 zou afzwaaien en Barco dus op zoek ging naar een nieuwe CEO.

Analisten onthalen die laatste net als de resultaten positief. 'Eric Van Zele lijkt de juiste man op de juiste plaats en we verwelkomen de beslissing', stelt KBC Securities.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud