Advertentie
Advertentie

'Belgisch Radionomy koopt Winamp'

©rv

Internetreus AOL trekt dan toch niet de stekker uit Winamp. De legendarische mediaspeler krijgt een nieuw leven, en dan nog wel in België. De Brusselse online radiospecialist Radionomy neemt volgens verschillende Amerikaanse techsites Winamp over.

Winamp is een eenvoudig programma om muziek en video's af te spelen. De software werd tijdens de opkomst van mp3 razend populair om muziekbibliotheken mee te organiseren. Winamp, dat gemaakt was voor Windows-pc's, had op zijn hoogtepunt meer dan 60 miljoen gebruikers. De technologie van de hand van Nullsoft werd in 1999 overgenomen door AOL.

Maar naarmate de technologie evolueerde en er meer concurrentie kwam, kalfde de interesse stelselmatig af. De jongste updates van Winamp wisten niet meer te overtuigen in vergelijking met concurrenten als iTunes of Spotify. Daarom besliste AOL in november om er de stekker uit te trekken.

Niet lang daarna doken er echter berichten op als zou AOL toch onderhandelen om Winamp nog te verkopen. Microsoft werd genoemd, maar volgens verschillende Amerikaanse media is het de Belgische start-up Radionomy die de buit zal binnenhalen. Oplettende bloggers merkten immers op dat de naamservers van Winamp waren overgezet naar de Brusselaars.

Youtube voor radio

Volgens de doorgaans goed ingelichte techblog TechCrunch zou de deal vrijdag definitief moeten worden. Het zou daarbij niet enkele gaan om de technologie van Winamp, maar ook om de eigendomsrechten op Shoutcast, de radiodienst van AOL.

Die link lijkt logisch. Radionomy is zelf een radioplatform op het internet. Iedereen die dat wenst, kan via Radionomy zijn eigen internetradio starten en doorsturen. Een soort YouTube voor radio dus. Met alle toeters en bellen: muziek, talkshows en zelfs liveproducties zijn mogelijk via het platform. Er vallen nu al zo'n 6.000 stations onder Radionomy, dat onlangs nog samensmolt met het Amerikaanse Targetspot.

Met Shoutcast zouden daar nog eens 50.000 stations bijkomen, een kwantumsprong dus voor het bedrijf. De technologie van Winamp zou volgens Techcrunch dan weer moeten dienen om signalen te programmeren en extra diensten te creëren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud