Advertentie

Blackstone laat Dell voor wat het is

Michael Dell. ©BLOOMBERG NEWS

Blackstone gaat Dell niet overnemen. De Amerikaanse private-equityreus heeft zich teruggetrokken uit het dossier, meldt The Financial Times.

Michael Dell liet begin februari weten dat hij zijn bedrijf van de beurs wil halen. De Amerikaan wil de computermaker weg van de schijnwerpers omvormen tot een totale IT-dienstenleverancier, met een grotere aanwezigheid in de software-, cloud- en dienstenbusiness. Met de hulp van Silver Lake en Microsoft zette hij een transactie op poten die in totaal 24,4 miljard dollar waard is.

Enkele weken nadien kreeg Dell twee alternatieve biedingen: zowel een consortium rond Blackstone als minderheidsaandeelhouder Carl Icahn benaderden de raad van bestuur van de pc-fabrikant. Maar Blackstone trekt zich - na weken in de boeken van Dell te hebben gezeten - nu terug.

In een brief aan het bestuur van Dell verwijst Blackstone naar een nooit eerder geziene val van de pc-verkopen met 14 procent in het eerste kwartaal. Dit spoort volgens Blackstone niet met 'de vooruitzichten die het management gaf over een gematigde groei van de industrie'. Hierdoor was het enthousiasme van de investeerder om in een pc-bedrijf te stappen, zwaar getemperd. Blackstone had het ook over het snel eroderende financiële profiel van Dell.

Het speciaal comité van Dell dat de transactie in goede banen leidt, gaat Blackstone ter hoogte van 25 miljoen dollar vergoeden voor het werk dat de private-equitygroep in het dossier stak.

Hordes

De weg lijkt nu vrij voor een overname van de pc-groep door Michael Dell, Silver Lake en Microsoft. Maar er moeten nog wat hordes genomen worden. Sommige grote Dell-aandeelhouders, zoals Southeastern Asset Management en T. Rowe, vinden het bod van Michael Dell te laag.

Bovendien zit ook de bedrijfsstroper Carl Icahn nog in het spel. Hij heeft ook een alternatief overnamevoorstel op tafel gelegd. Eerder deze week stemde hij in om zijn belang in de pc-bouwer onder 10 procent te houden (hij bezit nu 5% van de Dell-aandelen) in ruil voor de mogelijkheid om met andere bieders samen te werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud