Advertentie
Advertentie

Canon slorpt IRIS op

Pierre De Muelenaere, gedelegeerd bestuurder en eigenaar van IRIS. (foto: Philip Reynaers) ©Photo News

De specialist in elektronisch documentenbeheer IRIS uit Louvain-la-Neuve wordt opgeslorpt door zijn Japanse referentieaandeelhouder Canon. De multinational biedt 44,50 euro op alle aandelen die hij nog niet bezit. Goed voor een overnamebod van 70 miljoen euro. Als het bod slaagt, verdwijnt opnieuw een aandeel van de Brusselse beurs.

Canon nam in 2009 een belang van 17 procent in IRIS. Dat gebeurde toen tegen 70 euro per aandeel of een premie van ruim 60 procent. Het kocht toen de participaties van Ackermans & van Haaren, de Nationale Portefeuillemaatschappij en 60 procent van de aandelen van de co-gedelegeerd bestuurders Pierre De Muelenaere en Etienne Van de Kerckhove.

Het huidige overnamebod van 44,50 euro per aandeel komt aardig in de buurt. De Japanners bieden een premie van 50 procent op 29,70 euro, de laatste koers voor de beurswaakhond dinsdagmiddag de handel in het aandeel schorste - in afwachting van een communiqué over het overnamebod. 

Sinds de instap van Canon kan IRIS in Europa rekenen op de 25.000 verkopers van de Japanse technologiereus. Canon integreert de IRIS-technologie in zijn scanners, printers en kopieermachines. IRIS zelf telt 500 werknemers.

Het duurde zowat drie jaar vooraleer IRIS het gros van de Canon-mensen opleidde. 'Canon heeft nog nooit zo'n complexe technologie verkocht. Het moet tijd krijgen om onze producten te leren kennen', zei IRIS-topman Pierre De Muelenaere begin dit jaar. 'In die opleidingen investeren we heel wat tijd.'

Grootste klant

Het Japanse partnerschap legde IRIS geen windeieren. In februari op IRISLink, de jaarlijkse jamboree voor partners en klanten, verklapte De Muelenaere dat Canon zijn 'IRIS-omzet' vorig jaar verdrievoudigde. 'Canon was vorig jaar één van onze grootste klanten, in 2012 wordt het misschien wel de grootste.' De Japanners sleten IRIS vooral in Frankrijk, Duitsland en het VK. Dit jaar volgden andere landen.

Een volledige opslorping door Canon stond in de sterren geschreven. Maar topman De Muelenaere ontkende altijd met klem. En op IRISLink werd hij daarin bijgestaan door een Canon-manager: 'Het is een sterk technologisch partnerschap. Het partnerschap zorgt bovendien voor een flinke boost van de omzet. Er is geen reden om de deal te wijzigen.'

De Muelenaere richtte IRIS in 1987 op in de universiteit van Louvain-la-Neuve. Uitgerekend op de 25ste verjaardag van zijn bedrijf acht hij de tijd rijp voor een verkoop. De CEO blijft IRIS nog ten minste drie jaar leiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud