Advertentie

Eigenaars dicht bij verkoop techparel Cmosis

©wim kempenaers (wkb)

De verkoop van Cmosis zit in de laatste rechte lijn. De aandeelhouders van de Vlaamse technologieparel voeren exclusieve gesprekken met een overnemer, vernam De Tijd.

Cmosis is een producent van beeldsensoren die aan de basis liggen van digitale camera’s. Het Antwerpse bedrijf staat aan de wereldtop in industriële toepassingen, maar het aandeelhouderschap kleurt nog Vlaams. Een derde van de aandelen zit bij het management, de rest zit verspreid bij de Vlaamse durfkapitaalfondsen Capital-E en PMV (via het Vlaams Innovatiefonds) en bij ING België. Volgens onze informatie leidt die laatste het verkoopproces in goede banen.

Begin dit jaar maakte topman Luc De Mey al duidelijk dat er veel interesse was voor het bedrijf. ‘De interesse is hoe dan ook zeer groot. We zijn al benaderd door vijf industriële partijen. Spontaan. Die gesprekken lopen’, zei hij aan De Tijd. De aandeelhoudersovereenkomst voorziet zelfs een verkoop vóór eind volgend jaar. De deal zou al binnen enkele weken beklonken worden.

Snelle groeier

Cmosis zag zijn omzet de afgelopen vijf jaar ruim verveertigvoudigen, wat van het bedrijf de snelste groeier van België en de vierde snelste groeier in de Benelux maakt. Dat bleek onlangs nog uit de ‘Fast 50’, de ranglijst van snelst groeiende ondernemingen in de Benelux die jaarlijks wordt opgesteld door het consultingbedrijf Deloitte. De drie eerste plaatsen werden bezet door Nederlandse bedrijven: Adyen (onlinebetalingen), Improve Digital (oplossingen voor realtime onlineadvertenties) en Greenpeak Technologies (zuinige chips voor draadloze domoticatoepassingen).

Ook dit jaar zit er voor Cmosis weer een ruime verdrievoudiging van de omzet in, van 12,3 miljoen naar meer dan 40 miljoen euro, waarvan bijna de helft afkomstig is van een contract dat vorig jaar werd afgesloten met de camerafabrikant Leica. De bedrijfskasstroom (ebitda) zou dit jaar rond 10 miljoen euro uitkomen.

Cmosis maakt beeldsensoren die beelden digitaal kunnen vastleggen en analyseren. De chips worden gebruikt in diverse industriële toepassingen, waarin het bedrijf aan de wereldtop staat. Cmosis ontwerpt de sensoren zelf, maar laat ze produceren in het buitenland. De kwaliteitscontrole gebeurt in ons land.

Imec

Het bedrijf werd pas zes jaar geleden formeel opgericht, maar het team achter Cmosis had al ruime expertise opgebouwd met een ander bedrijf, FillFactory. Die spin-off van het Leuvense onderzoeksinstituut Imec werd in 1999 opgericht en vijf jaar later voor 100 miljoen dollar verkocht aan de Amerikaanse chipproducent Cypress Semiconductor. Die liet de technologie jammerlijk wegkwijnen als gevolg van een slechte integratie.

De Belgische initiatiefnemers - Tim Baeyens, Jan Bogaerts, Lou Hermans, Gérald Lepage en Guy Meynants - verlieten daarop het bedrijf en richtten Cmosis op. De Mey hoopt zijn omzet over twee jaar met nog eens de helft te doen stijgen, verklaarde hij afgelopen maart in een gesprek met De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud