Advertentie

Facebook schiet 15 procent hoger naar recordkoers

Facebook-CEO Mark Zuckerberg ©AFP

Het aandeel Facebook schiet tot 15 procent hoger na uitstekende jaarresultaten. Vooral het grote succes van mobiele reclame maakt indruk op beleggers. Een mooi verjaardagscadeau voor het bedrijf dat dinsdag zijn tiende verjaardag viert.

De voorbije dagen en weken was onrust ontstaan over de toekomst van Facebook. Verschillende studies, de een al meer gefundeerd dan de andere, toonden aan dat jonge gebruikers 's werelds grootste socialemediasite steeds vaker de rug toekeren. 

Dat verleidde de universiteit van Princeton te voorspellen dat Facebook over een paar jaar 80 procent van zijn gebruikers kwijt zou zijn. En dus de facto voorbijgestreefd. Facebook, dat volgende week zijn tiende verjaardag viert, maakte brandhout van de studie.

De vierdekwartaalcijfers maken meteen duidelijk dat de neergang - als die er al komt - nog niet is ingezet. De omzet van Facebook in het vierde kwartaal kwam uit op 2,59 miljard dollar. Dat is beduidend meer dan de 2,40 miljard waar analisten op hadden gerekend, en goed voor een stijging jaar op jaar van liefst 63 procent. De omzet over heel 2013 kwam uit op 7,87 miljard dollar (+55% in vergelijking met 2012).

Met 31 dollarcent lag de nettowinst per aandeel hoger dan de verwachte 27 cent. De totale nettowinst over 2013 bedraagt 1,5 miljard dollar.

Mobiel

Nog belangrijk: Facebook haalde in het vierde kwartaal voor het eerst meer reclame-inkomsten via mobieltjes dan via de desktop/laptop. Het percentage van mobiele reclame in de totale reclame-inkomsten is nu 53 procent. Dat is goed nieuws voor Facebook, omdat mobiele reclame kan inspelen op de locatie waar de gebruiker zich bevindt. Facebook kan zo hogere tarieven vragen aan de adverteerder. 

David Fischer is de man die Facebook op de mobiele kaart zette. Hij is de zoon van de invloedrijke MIT-econoom Stanley Fischer, die de komende dagen vicevoorzitter van de Federal Reserve wordt. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud