Advertentie

Facebook-ballon loopt verder leeg

Van het gehypete beursdebuut op Nasdaq blijft weinig meer heel voor Facebook (foto: EPA) ©EPA

Facebook krijgt op Nasdaq weerom een tik van 14 procent en noteert nu 40 procent onder de intekenprijs van mei. Met weinig begeesterende resultaten rateerde de socialenetwerksite zijn eerste date met Wall Street.

De torenhoge koers waartegen Facebook naar de beurs trok, dreigt de socialenetwerksite nog lang te achtervolgen. Het aandeel zakte bijna meteen onder de intekenprijs.

Met die intekenprijs van 38 dollar was Facebook 'priced to perfection' en die perfectie kan het bedrijf van CEO Marc Zuckerberg niet voorleggen. De eerste resultaten als beursgenoteerd bedrijf lagen weliswaar min of meer in lijn met de verwachtingen, maar beleggers reageren ontstemd op het uitblijven van enige outlook voor de rest van het jaar.

Bovendien onderstrepen de resultaten dat de groei van de netwerksite vertraagt. De omzet steeg met 32 procent tot 1,18 miljard dollar. Maar in het eerste kwartaal beliep de groei nog 45 procent, in het vierde en derde kwartaal van 2011 was de groei nog respectievelijk 55 en 104 procent. Ook de groei van de advertentie-inkomsten vertraagt.

En daar wringt het schoentje: zelfs na een koersval met 40 procent - tot 23 dollar vrijdag - sinds de beursgang op 17 mei noteert Facebook tegen zo'n 42 keer de verwachte winst en 11 keer de verwachte omzet over 2012. En dat is een waardering die weinig ruimte laat voor ontgoochelingen.

Over het tweede kwartaal dook Facebook 157 miljoen dollar of 8 cent per aandeel in het rood, vooral als gevolg van de kostprijs van de toegekende aandelenopties voor het personeel. Exclusief die kostprijs steeg de nettowinst licht tot 295 miljoen dollar of 12 cent per aandeel, in lijn met de prognoses. Het aantal actieve gebruikers per maand steeg tot 955 miljoen, 6 procent meer dan eind maart.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud