Deal tussen EU en Google

Google rookt de vredespijp met de Europese Unie rond de presentatie van haar zoekresultaten, weet de Britse krant Financial Times.

Google stemt voor het eerst in met wettelijke beperkingen op de presentatie van zijn zoekresultaten. De Britse zakenkrant Financial Times heeft weet van een deal die de Amerikaanse zoekgigant zal sluiten met de Europese Unie.

Voor het eerst heeft de Amerikaanse internetreus Google oren naar wettelijke voorschriften van de Europese Unie rond de presentatie van zoekresultaten. Dat bericht de Britse zakenkrant Financial Times, die sprak met diverse bronnen dicht bij het dossier. In een ontwerpakkoord met de EU zou Google er zich ondermeer toe verbinden om prominente links te plaatsen naar de zoekmotoren van concurrenten op haar eigen resultatenpagina. Google behandelt 90% van alle internetzoekopdrachten in Europa.

Rivalen

De deal maakt meteen een einde aan drie jaar onderzoek van de Amerikaanse en Europese autoriteiten, in gang gezet door klachten van Googles rivalen, waaronder Microsoft. Toch denken experts dat Google er niet erg zwaar door getroffen zal worden. 'Het is onwaarschijnlijk dat veel gebruikers van Google zullen wakker liggen van die links naar concurrenten,' nuanceert Eric Goldman, professor aan de Santa Clara University of Law in California. De EU zou wel eens 'veel geld en tijd kunnen besteed hebben om zeer weinig zoekgedrag te veranderen.' Eens de deal met de EU is beklonken, zal Google bovendien een zware antitrustboete vermijden, net als stevige transatlantische regelneverij door de VS en Europa.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud