Advertentie

Google stapt uit smartphones

Google-CEO Larry Page (foto: AFP) ©AFP

Google verkoopt Motorola aan het ambitieuze Chinese Lenovo. Volgens Google-CEO Larry Page ontbreekt het de internetgigant aan schaalgrootte in de 'superconcurrentiële' smartphonemarkt.

Apple versus Azië. Zo ziet de smartphonemarkt er steeds meer uit. Woensdagavond kondigde de internetreus Google aan smartphoneproducent Motorola Mobility voor 2,91 miljard dollar te verkopen aan de Chinese elektronicagroep Lenovo.

De verkoopprijs is maar een fractie van de 12,5 miljard dollar die Google in augustus 2011 neertelde voor de consumententak van Motorola. Toch wil dat niet zeggen dat Google zwaar zijn broek scheurde aan de overname. Eerder verkocht Google al Motorola Home, een producent van opzetkastjes, voor 2,6 miljard dollar.

Het gros van de overnameprijs diende bovendien om de hand te leggen op de 11.000 patenten van het Amerikaanse telecombedrijf. Die waren en zijn belangrijk om de positie van Android-software als het belangrijkste besturingssysteem voor smartphones te vrijwaren. 'We behouden de grote meerderheid van de patenten die we aanwenden om het hele Android-ecosysteem te blijven verdedigen', zegt Page.  

Feit is wel dat het huwelijk van software en hardware voor smartphones nooit een succes was. Ten eerste omdat Google met eigen smartphones zo rechtstreeks in concurrentie komt met partners die de Android-software gebruiken, zoals het Zuid-Koreaanse Samsung.

En ten tweede omdat Google de bikkelharde wereld van de smartphoneproductie duidelijk onderschat heeft. 'De smartphonemarkt is superconcurrentieel', erkent Page op de bedrijfsblog. 'Om er te floreren moet je 'all-in' gaan in het maken van mobiele apparaten. Dat is waarom we denken dat Motorola meer gediend zal zijn onder Lenovo'.

Aan ambitie ontbreekt het Lenovo alleszins niet. De Chinezen kochten vorige week ook een belangrijke servertak van IBM, nadat ze in 2005 al de computertak van datzelfde IBM kochten. De smartphoneproductie is nu grotendeels in Aziatische handen met het Zuid-Koreaanse Samsung en oprukkende Chinese spelers als Lenovo, Huawei en Xiaomi. Met Apple en zijn iconische iPhone als enige uitzondering. Maar zelfs deze laatste heeft het de jongste tijd moeilijk om marktaandeel te winnen nu de consument vaker voor goedkopere smartphones opteert.

Domotica

Page haast zich wel om in één adem te benadrukken dat Google hardware niét afzweert. Op die markt is het bedrijf de jongste tijd bijzonder actief met onder meer de overname van de domoticaspecialist Nest en de introductie van de 'slimme bril' Google Glass. 'De dynamiek en de maturiteit van draagbare elektronica en domotica zijn fundamenteel verschillend van de mobiele industrie', stelt de Google-CEO.

We’ve just signed an agreement to sell Motorola to Lenovo for $2.91 billion: http://t.co/PKDXrTq6Oe pic.twitter.com/vLcDBXlvIh— A Googler (@google) 29 januari 2014

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud