IBA voor het eerst in jaren schuldenvrij

Olivier Legrain, CEO van IBA ©Dieter Telemans

IBA koppelt stevig halfjaarcijfers aan de prognose dat de bedrijfswinst dit jaar een vijfde hoger kan. Nog opvallend: de Waals-Brabantse medische specialist is voor het eerst sinds eind 2008 schuldenvrij.

Ion Beam Applications (IBA) maakte vorig jaar onder CEO Olivier Legrain werk van de vele dossiers die de medische specialist al jaren met zich meesleepte. Zo sloot IBA na zeven jaar een schikking met het universitaire ziekenhuis van Essen, dat ontevreden is over het door IBA en partner Strabag geleverde protontherapiecentrum. Protontherapie laat toe om kankercellen tot op de millimeter precies te bestralen.

Voorts legden de Waals-Brabanders eindelijk de ruzie bij met de bikkelende Koreaanse partner SK Capital, en vonden ze een koper voor de al jaren in de etalage staande dochterBioassays.

2014 moest na die grote kuis het jaar van de doorstart worden en dat blijkt ook uit de halfjaarcijfers. Niet zo zeer uit de omzet: die steeg 1 procent naar 98,2 miljoen, iets onder de 100 miljoen waar KBC Securities op rekende.

Maar dankzij de doorgevoerde kostenbesparingen komen alle lijntjes lager op de resultatenrekening wél boven de verwachting uit. Zo gaat de bedrijfswinst 16 procent hoger naar 9,65 miljoen euro. Met een winstmarge van 9,8 procent heeft de Waals-Brabantse medische specialist bijna de over 2014 beloofde marge van 10 procent al ingelost. De nettowinst klimt 80 procent naar 7,44 miljoen euro.

'We zijn op het pad om onze prognoses in te lossen', stelt CEO Olivier Legrain. Voor 2014 streeft IBA naar 5 à 10 procent omzetgroei - tegenover 212,5 miljoen in 2013 - en een marge van 10 procent. Dat wil concreet zeggen dat IBA op een bedrijfswinst van 22 à 23 miljoen mikt, een stijging met minstens een vijfde tegenover de 18,4 miljoen in 2013.

Dankzij de kapitaalronde bij onder de Waalse investeringsmaatschappij SRIW eind juni beschikt IBA eind juni over een nettokaspositie van 10,8 miljoen. Daarmee is de groep voor het eerst sinds eind 2008 weer schuldenvrij.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud