ICOS komt in Amerikaanse handen

©Photo News

Het Californische bedrijf KLA-Tencor brengt een vriendelijk bod uit op ICOS Vision Systems, de Leuvense producent van inspectiesystemen voor de halfgeleidersector. KLA-Tencor biedt 316,9 miljoen euro of 36,50 euro per aandeel. De raad van bestuur van ICOS aanvaardt het bod. Na de hervatting van de handel schiet het aandeel ICOS 60,7 procent hoger tot 35,68 euro.

Foto: Anton De Proft, gedelegeerd bestuurder van ICOS.

(tijd) - Het bod van 36,50 euro betekent een premie van 35 procent tegenover de gemiddelde koers van de laatste 90 dagen. Woensdag sloot het aandeel op 22,20 euro, 64 procent onder de biedprijs. Met een slotkoers van 22,20 euro woensdagavond, was het aandeel ICOS naar het laagste peil in bijna 3 jaar gezakt. In de zomer van 2007, vlak voordat de kredietcrisis de beurzen in zijn greep kreeg, stond de koers nog rond de 35 euro. Icos is voor bijna 70 procent in handen van kleine beleggers. Oud-Icos-topman Jos Verjans heeft bijna 15 procent.

KLA-Tencor, gevestigd in San Jose in de Amerikaanse staat Californië, verwacht dat het in het tweede kwartaal van 2008 de overname rond heeft.

De raad van bestuur van ICOS bevestigt dat het zijn voorkeur voor het bod zal uitspreken. Alle bestuursleden zullen hun aandelen aanbieden.

KLA legt de drempel voor een geslaagde acquisitie op 85 procent van de uitstaande aandelen ICOS. Voorts zijn er nog twee opmerkelijke voorwaarden verbonden aan het bod. Ten eerste wil KLA-Tencor niet dat ICOS nog een dividend uitkeert voor de afronding van het bod. En bovendien wenst het geen onderzoek van een antitrustautoriteit die verder gaat dan de eerste fase van de jurisdictie van de autoriteit. Anton De Proft, de gedelegeerd bestuurder van ICOS, verduidelijkte deze namiddag tijdens een conference call voor analisten dat het bod niet uit de lucht kwam vallen. ‘We hebben contact met alle spelers in de sector en dus ook met KLA-Tencor. De overname materialiseerde zich over een lange periode.’ De ICOS-topman voegde eraan toe dat hij zal blijven werken voor de onderneming na de overname.

De Proft benadrukte dat er veel operationele synergie is tussen de twee bedrijven. ‘We zijn actief in aangrenzende markten. Onze marktposities zijn zeer complementair en er is geen overlapping tussen onze producten. We kijken ernaar uit om een onderdeel te worden van KLA-Tencor zodat we krachtigere apparaten kunnen bouwen en onze klanten meer waarde kunnen bieden.’

ICOS spitst zich toe op het eindproces van de chipproductieketen (de back-endactiviteiten). De activiteiten van KLA-Tencor, daarentegen, bevinden zich vroeger in de productieketen. De Amerikanen specialiseren zich in meettechnieken voor de halfgeleiderindustrie. In dat segment is onder meer Applied Materials een concurrent.

ICOS zou normaal gezien vanochtend voorbeurs zijn jaarcijfers bekendmaken, maar die publicatie werd uitgesteld. Een persconferentie daarover om 11 uur werd afgelast. Na de bekendmaking van het bod werden ook de resultaten uitgestuurd. Die kwamen onder de verwachtingen uit.

De handel in het aandeel ICOS op Euronext Brussel werd vervolgens opgeschort in afwachting van een mededeling. Om 13 uur werd de handel hervat, waarna de koers onmiddelijk 60,7 procent hoger schoot tot 35,68 euro, net onder de biedprijs van KLA-Tencor.

RV/BB

 

Lees het persbericht van ICOS.

Redacteur Roel Verrycken geeft uitleg bij het overnamebod van KLA-Tencor op Icos Vision Systems.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud