Advertentie

IT-Belg Buytaert haalt 30 miljoen dollar op

Dries Buytaert (foto: Wim Kempenaers)

Het softwarebedrijf Acquia van de Antwerpse IT-ondernemer Dries Buytaert heeft een kapitaalronde van dertig miljoen dollar afgerond. Sinds de oprichting trok Buytaert al 68,5 miljoen dollar aan, en de kans bestaat dat het bedrijf al volgend jaar de stap naar de beurs doet.

Acquia is het bedrijf dat de dienstverlening verzorgt rond Drupal, de opensource-software die door Buytaert werd ontwikkeld en die de bouwsteen vormt van miljoenen websites in de hele wereld. Bij die websites zijn onder meer die van het Witte Huis, Mitt Romney, Fox News en Al Jazeera.

Het vijf jaar oude Acquia, dat gevestigd is in het Amerikaanse Boston, kent de jongste maanden een pijlsnelle groei en zocht daarom extra geld om de verkoop, marketing en internationale expansie te kunnen financieren.

Het bedrijf haalde 30 miljoen dollar op in een kapitaalronde die werd geleid door Investor Growth Capital (ICG), een durfkapitalist die gespecialiseerd is in technologie en gezondheidszorg. ICG was totnogtoe geen aandeelhouder van Acquia en krijgt nu een zitje in de raad van bestuur. Andere investeerders zijn de zakenbank Goldman Sachs, het investeringsfonds Accolade Partners en alle huidige aandeelhouders (North Bridge Venture Partners, Sigma Partners en Tenaya Capital).

Beurs

De kapitaalronde is waarschijnlijk de laatste vooraleer Acquia de stap naar de beurs doet. 'Het is ons doel om naar de beurs te gaan, maar we weten nog niet exact wanneer', zegt Dries Buytaert in een telefonische reactie. 'Maar als we het doen, zal dat niet in de eerste plaats om het geld zijn.' De CEO van Acquia, Tom Erickson, zegt in de Boston Business Journal dat als de huidige omzetgroei aanhoudt en de marktomstandigheden het toelaten, een beursintroductie al in 2013 of begin 2014 kan plaatsvinden.

Acquia meldt in het persbericht over de kapitaalronde dat het in de twaalf maanden tot einde september zijn omzet heeft verdubbeld. Over de voorbije drie jaar haalde het bedrijf een groei van gemiddeld 250 procent per jaar. Het bedrijf van Buytaert werd onlangs nog in Inc magazine gelauwerd als het snelst groeiende softwarebedrijf van de VS en kreeg ook een prijs van de Belgian American Chamber of Commerce.

Acquia telt al 260 werknemers, waarvan de helft in Burlington, nabij Boston. De komende twaalf maanden zou daar nog eens de helft moeten bijkomen.

'Met Drupal heb ik van in het begin een dominante open source-technologie willen bouwen die organisaties helpt om buitengewone webervaringen te bouwen', zegt Buytaert in het persbericht. En dat is hem intussen aardig gelukt. Het gebruik van Drupal groeit met zowat 50 procent per jaar, en de software wordt naar schatting gebruikt door 15 procent van de 2.000 grootste ondernemingen uit de Forbes Global-lijst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud