Lenovo mag servers IBM overnemen

Yang Yuanqing, ceo van Lenovo ©Bloomberg

Amerikaanse autoriteiten hebben IBM toestemming gegeven een deel van zijn productie van computerservers aan de Chinese computerfabrikant Lenovo te verkopen. Het gaat om een deal ter waarde van 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro).

De Chinese computerreus Lenovo is aan een steile opmars bezig. Wereldwijd is de groep de nummer één in pc's en deze week raakte bekend dat Lenovo de nummer drie in tablets is geworden, na Apple en Samsung. Lenovo verkocht in het tweede kwartaal 2,3 miljoen tablets, 67 procent meer dan een jaar eerder. Die groei ligt acht keer hoger dan het marktgemiddelde.

De groep groeit niet enkel door stijgende verkopen, maar ook door overnames. Zo kondigde het bedrijf in januari aan dat het Motorola Mobility wil overnemen van Google. Eerder was er de overeenkomst met IBM om diens divisie van lowendservers over te nemen.

Cyberspionage

Deze overname werd streng bekeken door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten, omdat China en de Verenigde Staten elkaar beschuldigen van cyberspionage. De servers van IBM worden door veel Amerikaanse overheidsinstanties gebruikt. Zorgen over de overname werden volgens ingewijden echter weggenomen doordat IBM het onderhoud aan de servers voorlopig blijft verzorgen.

Lenovo nam in 2005 al de productie van pc's over van IBM. Dat bedrijf richt zich steeds meer op dienstverlening, waarbij de nadruk vooral ligt op software die online beschikbaar is (clouddiensten) en op apps voor mobiele apparaten. De verkoop van de serverproductie past in die transformatie.

De nieuwe overname is vooralsnog de grootste in de geschiedenis van Lenovo. De toezichthouders moeten zich ook nog uitspreken over de deal met Google om Motorola Mobility over te nemen. Die deal heeft een waarde van  2,9 miljard dollar over te willen nemen van Google.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud