Materialise naar de beurs

©REUTERS

De Belgische specialist in 3D-printing Materialise werkt aan een beursgang. Wellicht kiest het Leuvense bedrijf voor een notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Volgens The Wall Street Journal zou de operatie 70 tot 100 miljoen dollar moet opbrengen.

Materialise zelf heeft een beursgang nooit uitgesloten. Maar topman Fried Vancraen bleef altijd vaag. 'We zullen een beursgang als een optie blijven beschouwen, maar nooit als een doel,' klonk het toen. En ook nu wijkt het bedrijf niet van die lijn af.

Maar volgens onze informatie is de optie van een beursgang nu concreet. Materialise nam bijvoorbeeld de Amerikaanse zakenbank PiperJaffray onder de arm. Die bank is gespecialiseerd in het begeleiden van technologiebedrijven en was in ons land enkele jaren geleden onder meer actief op de beursintroductie van het biofarmabedrijf Movetis.

Non-denial denial

In een reactie op de informatie kiest een woordvoerster voor een typische non-denial denial. 'Een beursgang is voorlopig slechts een optie. Materialise onderzoekt voortdurend, met een open geest, de verschillende opportuniteiten die zijn groei kunnen aandrijven', zegt ze. 'Een publieke transactie met aandelen is een mogelijkheid, maar er zijn veel alternatieven om onze groei te financieren. Vandaag sluiten we geen enkele van die vele opties uit.'

x 3
Het Duitse VoxelJet zag zijn beurskoers sinds de beursgang vorige maand verdrievoudigen

Vancraen wordt naar eigen zeggen al 10 jaar benaderd door zakenbankiers die zijn bedrijf maar al te graag naar de beurs zouden brengen. En nu lijkt het erop dat ze hem overtuigd hebben. Materialise zou naar Nasdaq trekken.

Beleggersappetijt

Het Leuvense bedrijf kan zo meesurfen op de beleggersappetijt voor alles wat met 3D-printing te maken heeft. De technologie zelf is niet echt nieuw. Ze wordt al geruime tijd gebruikt voor de productie van protheses. Maar de jongste jaren hebben 3D-printers ook de weg naar de consument gevonden.

Eerder dit jaar trokken al twee concullega's van Materialise naar de beurs. Met overdonderend succes. The ExOne Co is sinds het beursdebuut op Nasdaq in februari verdrievoudigd, VoxelJet steeg bij het Wall Street-debuut vorige maand in het eerste uur handel 90 procent en is tegenover de intekenprijs van 13 dollar verdrievoudigd.

Materialise krijgt alvast een ruggensteuntje van Mario Fleurinck. 'Fier dat een Belgische onderneming deze stap zet', liet de CEO van branchegenoot Melotte, een dochter van weefgetouwenproducent Picanol, via Twitter weten.

evanbrussel MaterialiseNV eenvoudig, wanneer ze noteren koop ik met plezier hun aandelen! Fier dat een BE onderneming deze stap zet!— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) undefined

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud