Microsoft boekt voor het eerst kwartaalverlies

CEO Steve Ballmer van Microsoft. (foto bloomberg) ©Bloomberg

De afboeking voor de internettak stuurde Microsoft voor het eerst sinds beursgang in 1986 in het rood. Maar de softwaregigant pakt wel met een sterke omzet uit.

Microsoft focust bij de presentatie van zijn cijfers op de recordomzet die in het vierde kwartaal van het boekjaar (tot eind juni) is geboekt: 18,06 miljard dollar, tegen 17,37 miljard een jaar eerder. De verkopen van software voor servers - krachtige bedrijfscomputers - steeg een stevige 13 procent.

De winstcijfers zien er echter veel minder goed uit. Voor het eerst sinds zijn beursgang in 1986 boekt de softwaregigant een nettoverlies in een kwartaal.

Doordat Microsoft in het vierde kwartaal een forse afwaardering van 6,2 miljard dollar inboekte op zijn onlinedepartement, zoals in het begin van de maand was aangekondigd, kwam het nettocijfer op 492 mijoen dollar in de min terecht, of 6 cent per aandeel - te vergelijken met een winst van 5,87 miljard dollar of 69 cent per aandeel in hetzelfde kwartaal in 2011.

Windows 8

Voor het voorbije boekjaar komt de winst op 16,86 miljard dollar uit. Dat is 27 procent lager dan in het voorgaande boekjaar, maar beter dan analisten hadden verwacht. Buiten uitzonderlijke elementen is dit nog een winst van 73 cent per aandeel, waar was gerekend op 62 cent.

Als ook rekening wordt gehouden met een kostenpost van 540 miljoen dollar doordat Microsoft kortingen moet toestaan aan gebruikers van het besturingssysteem Windows 7, in afwachting van de lancering van de opvolger Windows 8 in oktober, komt de winst per aandeel op 69 cent uit.

In de loop van de dag was het aandeel van Microsoft 0,71 procent hoger gegaan. In de nabeurshandel ging de klim door met 1,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud