Advertentie

Nieuwe pc's krijgen Belgische 3D-sensortechnologie

De gebarenherkenning van Softkinetic kan onder meer in games gebruikt worden. (foto rv) ©rv

Het Brusselse technologiebedrijf Softkinetic heeft met Intel een akkoord bereikt over het in licentie geven van zijn software voor gebarenherkenning aan computerfabrikanten. Dat kan de basis leggen voor een aanzienlijke stroom royalties en voor concrete toepassingen in de volgende generatie computers.

Intel kondigt het akkoord dinsdagochtend (Belgische tijd) aan op de computerbeurs Computex in Taiwan. Het akkoord houdt in dat de ‘middleware’ van Softkinetic – systeemsoftware die concrete computertoepassingen rond gebarenherkenning mogelijk maakt - gebruikt kan worden door computerfabrikanten die met Intel samenwerken.

Softkinetic en Intel maakten afgelopen september al een gelijkaardig akkoord bekend. ‘Toen was onze licentie aan Intel beperkt tot het gebruik door ontwikkelaars. Voortaan zal onze software rechtstreeks gebruikt kunnen worden door OEM’s (fabrikanten) zoals Lenovo, HP of Dell’, legt Michel Tombroff, de CEO van Softkinetic, uit. ‘Vergelijk het met (de audiosoftware) Dolby: elke pc die je vandaag kunt kopen is Dolby-compatibel. Dankzij deze deal met Intel zullen ook nieuwe pc’s nu ‘Softkinetic-compatibel’ zijn’.

Volgens Tombroff is de deal om twee redenen erg belangrijk voor zijn bedrijf. ‘Het aantal platformen waarop onze software draait, neemt enorm toe, wat ontwikkelaars ertoe zal aanzetten om applicaties te ontwikkelen. Bovendien krijgen we een royalty van Intel voor elk platform dat met onze software verkocht wordt.’

Brilmonturen

De technologie van Softkinetic is gebaseerd op sensoren die 3D-bewegingen kunnen scannen en op basis daarvan menselijke gebaren herkennen. De mogelijke toepassingen in computers zijn erg divers, van gaming en videoconferenties tot 3D-scanning en zogenaamde Augmented reality-toepassingen waarbij de virtuele en de echte wereld door elkaar gemengd worden. Tombroff geeft het voorbeeld van een interactieve winkeltoepassing, waarbij je virtuele brilmonturen of juwelen zou kunnen uitproberen voor je computerscherm, alsof je voor de spiegel staat. De allereerste toepassingen in consumentenproducten verwachten we al in de loop van dit jaar, zegt hij.

Het is nu uitkijken naar de eerste grote deals over de integratie van de hard- en software van Softkinetic in concrete producten. Volgens Tombroff zitten er verschillende ‘heel belangrijke overeenkomsten’ in de pijplijn, maar meer details wil hij nog niet geven.

Break-even

Het Brusselse bedrijf kon afgelopen december ook al een belangrijk licentiecontract sluiten met Texas Instruments. Hoe al die contracten worden omgezet in harde euro’s, zal nog moeten blijken. Het bedrijf geeft weinig cijfers vrij, maar Tombroff verklaarde eerder dat hij voor dit jaar op een break-even mikt dankzij het op gang komen van de royalty-stroom. De omzet zal wellicht voor het eerst boven de 10 miljoen euro uitkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud