Nokia zet punt achter mobilofonie

Steve Ballmer (r.) koopt de mobilofonietak van Stephen Elop, die zelf getipt wordt om Ballmer op te volgen aan het hoofd van Microsoft ©Bloomberg

Nokia zet na dertig jaar een punt achter de productie van mobieltjes. Softwarereus Microsoft koopt de mobilofonietak van de Finnen, die zich terugplooien op telecomapparatuur. Het aandeel van Nokia schiet 40 procent hoger, Microsoft verliest 4 procent.

Het is een mededeling die kan tellen: Nokia verkoopt zijn mobilofoonafdeling inclusief patenten 'zo goed als volledig' aan Microsoft. De Amerikaanse softwarereus betaalt 5,44 miljard euro, 3,79 miljard voor de telefoonafdeling en 1,65 miljard euro voor de patenten. Cash is geen probleem: de overnamesom is minder dan een tiende van de berg cash van 77 miljard dollar (58 miljard euro) waar Microsoft eind juni op zat.

Het is meteen de laatste grote gok van afscheidnemend Microsoft-CEO Steve Ballmer: zijn softwarereus weer relevant maken in een wereld waar smartphones en tablets steeds meer de pc verdrijven. Dat doet hij dus door Nokia te kopen. De Finnen waren van 1998 tot 2012 marktleider in mobiele telefonie en zetten in de late jaren negentig Europa op de wereldkaart in technologie.

iPhone

Maar sinds Apple de iPhone in 2007 introduceerde, belandde Nokia op de pechstrook. Het bedrijf had geen antwoord op de opmars van smartphones als de iPhone en de succesvolle Samsung-telefoons op het Android-systeem van Google. Google deed twee jaar geleden een vergelijkbare deal, door voor 9 miljard euro Motorola Mobility over te nemen en zo de hand te leggen op de patenten van de Amerikaanse mobilofoniepionier.

Nokia zet zo net als zijn Amerikaanse tegenhanger Motorola twee jaar eerder een punt achter mobilofonie, meteen een nieuw hoofdstuk in de bewogen 148-jarige geschiedenis van het Finse bedrijf. 

Mobira

Nokia begon met mobiele telefonie in de vroege jaren tachtig. Toen was de mobiele tak Mobira nog een miniem onderdeel van een ondoorzichtig Fins conglomeraat dat van alles maakte, van papier, televisies over banden tot wellingtonlaarzen. In de vroege jaren 90 gooide topman Jorma Ollila alles behalve Mobira buiten en effende zo het pad voor de opmars van Nokia tot wereldmarktleider in mobieltjes.

Het is de bedoeling de transactie met Microsoft af te ronden in het eerste kwartaal van 2014. Eerst moeten nog de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten hun zeg doen.

Nokia en Microsoft zijn geen onbekenden voor elkaar ; ze werken al sinds 2011 samen. Toen besloot Nokia zijn mobieltjes voortaan te laten draaien op Windows in plaats van op het eigen besturingssysteem. Voorlopig echter zonder doorslaand succes.

Brandend platform

Pikant detail: niet alleen de mobieltjes verhuizen naar Redmond, Washington. Ook Nokia-CEO Stephen Elop maakt de overstap naar Microsofts hoofdkwartier. De 49-jarige Canadees keert terug naar zijn vorige werkgever, eind 2010 stapte hij zelf over van Microsoft naar Nokia om daar de eerste niet-Finse CEO te worden. Bij Microsoft komt Elop aan het hoofd van de 'devices', de afdeling die de weinig succesvolle tablet 'Surface' lanceerde. Een tijdelijke functie, menen veel waarnemers. Elop is de te kloppen man om Steve Ballmer op te volgen aan het hoofd van Microsoft, luidt het. Elops naam circuleerde de voorbije week al als potentiële opvolger. En nu Microsoft Nokia's kernactiviteit overneemt, ziet de vader van vijf kinderen zijn kansen gevoelig stijgen.

Bij Nokia zorgde Elop, vrij snel na zijn aankomst, voor ophef door Nokia  met een 'man op een brandend platform' te vergelijken. 'De eerste iPhone dateert van 2007 en we hebben nog steeds geen product dat de iPhone enigszins benadert. Ongelooflijk', schreef Elop toen in een uitgelekte memo. Na drie jaar Elop bij Nokia geldt die analyse nog steeds onverkort. Nokia schiet op de beurs van Helsinki meer dan 35 procent hoger, maar noteert nog altijd meer dan 90 procent onder de piek van meer dan 60 euro begin 2000.

En dus gaat Nokia nu focussen op zijn drie dochterbedrijven die telecomapparatuur maken : NSN dat actief is in netwerkapparatuur en – diensten, HERE dat zich toelegt op navigatie en kaarten en Advanced Technologies dat instaat voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en licenties verstrekt.

Nokia had in augustus al het belang van 50 procent van Siemens opgekocht in de joint venture Nokia Siemens Networks, die gespecialiseerd is in netwerken van hoog debiet. Het Finse bedrijf wou die business verder ontwikkelen; nu wordt het dus dé kernactiviteit.

Bij Nokia zullen na de verkoop van de mobilofoontak nog zowat 56.000 mensen werken. Voorzitter Risto Siilasmaa neemt tijdelijk de CEO-functie op zich.

In de persmededeling klinkt het hoopvol: ‘Vandaag is een belangrijk ogenblik van verandering en heruitvinding voor Nokia en zijn werknemers. Met onze sterke bedrijfsidentiteit, toonaangevende activa en talenten, en vanuit een positie van hernieuwde financiële sterkte, zullen we Nokia’s volgend hoofdstuk opbouwen.’

De woelige geschiedenis van Nokia

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud