Option stelt (zichzelf) teleur

CloudGate, Options enige product. ©RV DOC

Het Leuvense technologiebedrijf Option bleef ook in de eerste zes maanden van 2014 aanmodderen. Maar CEO Frank Deschuytere ziet licht aan het einde van de tunnel.

'De halfjaarcijfers liggen onder onze interne ramingen.' Topman Deschuytere steekt het niet onder stoelen of banken: ook in het eerste halfjaar kon CloudGate nog geen doorbraak forceren. Options enige product is een draadloos netwerkpunt dat allerlei toestellen kan aansluiten op het internet zodat ze met elkaar kunnen communiceren.

Deschuytere wil dit jaar 40.000 stuks van dat toestel verkopen, maar in het halfjaarrapport maakt hij nergens gewag van een verkoopcijfer. De focus is ondertussen verschoven naar het aanbieden van op maat gemaakte oplossingen op basis van de CloudGate. 'Een complex proces dat resulteert in lange verkoopcycli', luidt het. Option heeft in het tweede kwartaal daarom een team samengesteld dat zich toespitst op die eindoplossingen.

Het bedrijf bljift voorts wereldwijd nieuwe distributeurs en partners toevoegen en 'design wins' realiseren bij 'belangrijke' industriële spelers. Maar het blijft wachten op volumegroei en opbrengsten. Deschuytere blijft in elk geval optimistisch: 'Het groeiend potentieel van opportuniteiten moet de komende maanden solide verkoopvolumes mogelijk maken.' En nog: 'Ik blijf ervan overtuigd dat we het grote potentieel van de machine-to-machinemarkt kunnen verzilveren.'

Cijfers

De verkopen werden in het eerste halfjaar zo goed als gehalveerd van 5,1 naar 2,8 miljoen euro. Daarnaast stijgen de financiële lasten van 0,2 naar 0,6 miljoen euro. Een gevolg van de 9 procent interest die Option betaalt op de converteerbare obligatie die vorig jaar werd uitgegeven. Daarmee werd toen 12 miljoen euro opgehaald bij onder meer Marc Coucke en het investeringsfonds Quaeroq van de Waregemse bouwgroep Matexi.

Die cash is ondertussen geslonken tot 5,9 miljoen euro. In het eerste halfjaar werd 7,7 miljoen euro verbrand. De CEO bevestigt de doelstelling om tegen eind dit jaar cash neutraal te worden - m.a.w. dat er minstens evenveel cash binnenkomt als wordt verbrand.

Eind juni werden de boeken gesloten met een bedrijfsresultaat van -5,9 miljoen euro (-7 miljoen) en een nettoresultaat van -6,6 miljoen euro (-7,2 miljoen).

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud