Advertentie

Philips sluit televisie-overeenkomst met TPV

Vlakschermtelevisies van Philips op de IFA-beurs in Berlijn in augustus jl. (Foto Reuters)

Philips Electronics en het Chinese bedrijf TPV hebben dinsdag de overeenkomst ondertekend waarbij de televisie-activiteiten van het Nederlandse concern worden ongebracht in een joint venture. Die is voor 70 procent eigendom van TPV en voor 30 procent van Philips. De overheveling zal het vierdekwartaalresultaat van Philips negatief beïnvloeden.

De deal tussen Philips en TPV was op 18 april aangekondigd en wordt nu dus definitief. Tenminste als de mededingingsautoriteiten, de overheden en de aandeelhouders van TPV groen licht geven. Dan kan de joint venture in het eerste kwartaal van 2012 van start gaan.

De deal met TPV zal in het vierde kwartaal een negatieve impact voor belastingen hebben van zowat 270 miljoen euro. Die last komt bovenop de 110 miljoen euro die in vorige kwartalen al werd genomen.

Philips zal TPV een achtergestelde lening verstrekken van 100 miljoen euro en de eerste twee jaren ook voor 185 miljoen euro advertentie- en promotiesteun geven. Philips zal jaarlijks een royalty krijgen van 2,2 procent van de omzet van de joint venture, met een minimum van 50 miljoen euro per jaar. Dat percentage is aanzienlijk lager dan waar Philips aanvankelijk naar streefde (3,5%).

Philips was jarenlang een toonaangevende producent van televesietoestellen in Europa, maar heeft het tegenwoordig moeilijk om op te boksen tegen de Koreaanse en Chinese concurrentie. ‘Deze joint ventures zet een hefboom op de sterkten van beide ondernemingen, om de positie van Philips Television op de markt te verbeteren. Het laat Philips toe te focussen op leidende posities in groeilanden in de sectoren Healthcare, Consumer Lifestyle en Lighting’, zegt Philips-topman Frans van Houten in het persbericht.

Alle vestigingen van Philips Television, zowel voor innovatie als productie, de commerciële organisaties, de hoofdkwartieren en 3.500 werknemers gaan over naar de nieuwe joint venture. In ons land heeft Philips een ontwikkelingscentrum in Brugge, waar 300 mensen aan de slag zijn. Of er voor hen gevolgen zijn, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud