Strijd rond computerbouwer Dell

©EPA

Na Carl Icahn toont nu ook Blackstone interesse in een overname van pc-gigant Dell. Beide partijen bereiden een formeel bod voor. Plots krijgt de poging van oprichter Michael Dell en private equityfonds Silver Lake Partners om Dell van de beurs te halen forse tegenstand.

De Wall Street Journal weet dat zowel private equitybedrijf Blackstone als de activistische investeerder Carl Icahn vrijdagavond hun interesse kenbaar maakten aan de raad van bestuur van Dell. Vrijdag was ook de laatste dag dat partijen zich konden mengen in de overnamestrijd.

Blackstone bracht vrijdag reeds een voorlopig bod uit. Beide geïnteresseerden hebben nu vier dagen om met een overnamebod op de proppen te komen. Maar de kans dat Icahn en Blackstone dat effectief doen wordt als groot ingeschat. 

De jongste weken werd het duidelijk dat er steeds meer weerstand ontstond tegen de poging van Michael Dell om zijn computerbedrijf van de beurs te halen. Dell biedt samen met private equityfonds Silver Lake Partners 24,4 miljard dollar. Dat bod krijgt ook de steun van Microsoft.  

Vorige dinsdag nog waren er hardnekkige geruchten over de interesse van Blackstone. En Icahn had in de eerste week van maart al zijn frustratie laten blijken over de zet van Michael Dell. Icahn wil dat Dell zichzelf herkapitaliseert met schulden.

Icahn wil zelf niet kwijt hoeveel aandelen hij in zijn bezit heeft. Volgens bronnen van de Amerikaanse nieuwszender CNBC heeft hij zowat 6 procent van de computerbouwer in handen. Daarmee is hij dan de op 2 na grootste aandeelhouder van Dell, na Michael Dell zelf en Southeastern Asset Management. Die laatste heeft zich ook al tegen het overnamebod van de groep rond Michael Dell uitgesproken. Southeastern dacht eerst zelf aan een bod, maar dat komt er niet. De partij kan zich wel scharen bij een andere bieder. 

Als er effectief een rivaliserend bod komt, is het opnieuw aan Michael Dell. Hij zou zijn bod met Silver Lake kunnen verhogen of zich bij een van de andere bieders voegen. Michael Dell wil zijn computermaker na een kwarteeuw van de beurs halen om weg van de schijnwerpers de groep om te vormen tot een totale IT-dienstenleverancier, met een grotere aanwezigheid in de software-, cloud- en dienstenbusiness. 

Als de raad van bestuur van Dell instemt met een van de rivaliserende biedingen, dan moet het een break-up fee van 180 miljoen dollar aan Michael Dell en Silver Lake. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud