Advertentie
Advertentie

Tim Cook 1 - Carl Icahn 0

Carl Icahn - Foto Bloomberg ©Bloomberg

De aandeelhoudersactivist Carl Icahn stopt zijn agressieve campagne bij de technologiereus Apple, om die te dwingen een groter deel van zijn cashreserves uit te keren aan de aandeelhouders. Hij vermijdt zo een confrontatie met aandeelhoudersadviseur ISS, die zich tegen de plannen van Icahn uitliet.

Dat alles blijkt uit een nieuwe open brief die Icahn schreef aan de aandeelhouders van Apple. Hij erkent de bemerkingen van ISS over het feit dat Apple al een forse inspanning leverde, door in de afgelopen 12 maanden voor 40 miljard dollar eigen aandelen in te kopen.

ISS, kort voor Institutional Shareholder Services, is een geduchte tegenstander voor Icahn. Het bedrijf, een dochterbedrijf van de indexbeheerder MSCI, staat te boek als een belangrijke adviesverlener aan allerhande fondsbeheerders, die doorgaans dat stemadvies volgen. Die oppositie tegen de voorstellen van Icahn was een stevige streep door de rekening van de activistische aandeelhouder.

Afgelopen vrijdag had ook Apple-topman Tim Cook in een zeldzame reactie laten optekenen dat hij niet van plan was te buigen voor Icahn. Hij zwaaide met een aandeleninkoop ter waarde van 14 miljard dollar in twee weken tijd. 'Ik wil Apple runnen voor de langetermijnaandeelhouder, maar niet voor de kortetermijnspeculant of de daytrader', klonk het ferm.

Icahn kiest dus eieren voor zijn geld. Hij neemt het stemadvies van ISS en de uitspraken van Cook erbij, en haalt er een beetje zijn eigen waarheid uit. 'Gezien de recente aandeleninkopen door Apple en het advies van ISS, zien we geen reden om door te zetten met ons niet-bindend voorstel, zeker wanneer het bedrijf al zo dicht bij ons voorgestelde inkoopdoelwit zit', klinkt het in zijn brief.

Het voorstel waar Icahn naar verwijst, zou Apple dwingen fors meer aandelen in te kopen dan dat het bedrijf tot dusver van plan was. De aandeelhoudersactivist wilde een inkoopprogramma ter waarde van 160 miljard dollar.

Dat is zelfs meer dan de 159 miljard dollar die Apple eind december aan cash en cash-equivalenten in portefeuille had. Maar een deel van dat geld zit in het buitenland, en is dus moeilijk te repatriëren zonder dat er in de VS belastingen op betaald moeten worden. Icahn stelde dan ook voor dat Apple leningen aanging om het programma te financieren.

Maar daar komt dus allemaal niets meer van in huis. 'Nu Tim Cook zijn plannen heeft bevestigd om nieuwe producten te lanceren in nieuwe categorieën (boven op een opwindende productenpijplijn op het vlak van nieuwe toestellen in bestaande categorieën), zijn we uitermate opgewonden over de toekomst van Apple', zegt Icahn nog zalvend in zijn brief. Iets wat hij vrijdag ook nog op Twitter gooide:

 

Tim Cook again confirms $AAPL will launch new products in new categories (plural) this year. Wall Street apparently still not listening.— Carl Icahn (@Carl_C_Icahn) February 7, 2014

 

Opmerkelijk genoeg is een andere tweet die Icahn vrijdag de wereld instuurde, intussen verwijderd. Persagentschap Bloomberg merkt op dat hij toen nog een tweet de wereld instuurde die Cook net aanspoorde om meer aandelen in te kopen. Die klonk als volgt:

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud