Advertentie
Advertentie

Transics vindt alsnog beursuitgang

Boordcomputerspecialist Transics verdwijnt begin volgend jaar van de beurs. Ruim een jaar later dan gepland slagen topman Walter Mastelinck en zijn medebieders dan toch in hun opzet. Maar het kost hen wel 4,2 miljoen euro meer dan gepland.

Tavares, het biedvehikel rond CEO en grootaandeelhouder Walter Mastelinck en het durfkapitaalfonds Creafund, bood de aandeelhouders van Transics vorig jaar 7,50 euro per aandeel.

Geen royaal bod, ook al omschreef Mastelinck de biedprijs als 'meer dan correct aangezien de telematicasector niet groeit'. Na de eerste biedronde in september 2012 hadden de CEO en zijn co-investeerders 66 procent van Transics in handen. Een maand later volgde een tweede ronde tegen een ongewijzigde 7,50 euro per aandeel. Het dreef het belang op tot 73,6 procent.

Verzet

Kort

De bieders trekken hun vorig bod met 2 euro op. Moeten ze de verkopers van vorig jaar compenseren?
Nee, zoals de wet voorschrijft moet dat enkel als het nieuwe, hogere bod binnen het jaar na het afsluiten van het eerste bod valt.

Hoe verantwoorden de bieders de bonus?
Herman Wielfaert: 'De schulden zijn ondertussen afgebouwd en er is ondertussen 12 miljoen euro netto cash genereerd. Ten opzichte van de waardering in mei 2012 is er een verschil van 16 miljoen euro. Gedeeld door de 8,1 miljoen aandelen geeft dat 2 euro per aandeel.'

Komt er een uitrookbod voor de resterende, kleine beleggers?
Ja, midden februari. Het is voor de update van het prospectus en de waardering wachten op de jaarcijfers van het huidige boekjaar.

Onvoldoende om Transics van de beurs te halen. De minderheidsaandeelhouders ING AM Insurance Companies (16,5%) en Generali (5,3%) - en wat kleinere beleggers - weigerden hun aandelen te verkopen wegens de te lage biedprijs. De verzekeraars achtten het bedrijf toen 15 euro per aandeel waard.

Hun verzet wordt meer dan een jaar later beloond. Tavares koopt hun aandelen nu tegen 9,5 euro per aandeel, 2 euro meer dan in het eerste bod. 'KBC Securities waardeerde Transics in mei vorig jaar op 7,4 à 8,4 euro per aandeel. Sindsdien heeft het bedrijf 16 miljoen euro aan cash genereerd. Dat is 2 euro per aandeel', verantwoordt Herman Wielfaert van Creafund de bonus.

Zonder scrupules

Het nieuwe bod komt er meer dan een jaar na het afsluiten van het eerste bod. Tavares moet de meerprijs dus niet doorstorten aan de aandeelhouders die aan 7,50 euro per aandeel zijn uitgestapt. Binnen het jaar had dat wel gemoeten.

Hebben de bieders geen scrupules ten opzichte van de aandeelhouders die vorig jaar uitstapten? Hadden ze eind vorig jaar al niet hun bod moeten optrekken? Wielfaert: 'ING AM Insurance Companies wou toen niet verkopen. Nee, ook niet tegen 9,50 euro per aandeel. En het is geen kwestie van scrupules hebben, wet is wet, we zijn meer dan een jaar verder na het eerste bod'.

Reacties

ING AM Insurance Companies reageert verbaasd op wat Wielfaert zegt. 'Ik denk wel dat we eind vorig jaar hadden verkocht tegen 9,50 euro. De beurzen zaten toen in de lift, er was een opportuniteitskost', luidt het bij de verzekeraar. Er wordt bij ING AM Insurance Companies overigens geen victorie gekraaid: 'Transics is geen goede belegging geweest'. De verzekeraar nam het belang binnen de ING-groep over van private-equityspeler Parcom, die de aandelen een jaar na de beursgang kocht tegen 16,5 euro per stuk.

De beleggersfederatie VFB vindt de hogere biedprijs 'met een waardering van 15 à 16 keer de winst en 7,5 tot 8 keer de EV/ebitda (ondernemingswaarde op bedrijfskasstroom) 'heel wat aanvaarbaarder' dan het eerste bod. 'Al verbleekt de 9,50 euro nog altijd bij de introductieprijs van 17,5 euro in 2007', stelt VFB-directeur Patrick Nollet.

'Spijtig dat al heel wat particuliere beleggers zijn ingegaan op het vorige bod of hun aandelen hebben verkocht op de beurs. Niet enkel 'kleine' beleggers trouwens, ook de investeringsfondsen Quest for Growth en BNP Paribas Investment Partners hebben zich laten verleiden.'

Uitrookbod

Na de verkoop van ING AM en Generali heeft Tavares nu zowat 97 procent van Transics in handen. De resterende kleine beleggers zullen via een uitrookbod worden uitgekocht, tegen 9,50 euro per aandeel. Daarop is het wel nog wachten tot midden februari. De update van het prospectus en de waardering van het bedrijf zal gebeuren op basis van de jaarcijfers van 2013. 'Dat gebeurt op vraag van beurswaakhond FSMA', stelt Wielfaert.

Niet alle aandeelhouders konden het geduld van ING AM en Generali opbrengen. De voorbije dagen en weken werden ruim 2.000 aandelen verkocht tegen minder dan 7,50 euro per aandeel (zie hieronder). Die beleggers zullen vandaag stevig vloeken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud