Van Leuvense spin-off tot wereldspeler

De Leuvense ontwikkelaar van inspectieapparatuur voor de chipsector werd in 1982 opgericht als spin-off van de KULeuven, door André Oosterlinck (die van 1995 tot 2005 rector was) en Paul Devree van Advent Belgium, de lokale poot van een Britse durfkapitaalvennootschap, met een kapitaal van 100.000 euro (4 miljoen frank) van Leuven Research & Development en Advent.

Anton De Proft, gedelegeerd bestuurder van ICOS Vision Systems (foto)

(tijd) - ICOS bouwde in het researchpark Haasrode in Heverlee voort op apparatuur die bij het centrum voor menselijke erfelijkheid was ontwikkeld om chromosomen automatisch te classificeren. De technologie voor visuele inspectie werd eerst gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder ook inspectie van schakelingen voor telefooncentrales, van flessen of van lopende banden. Maar omdat het kleine bedrijfje met te veel tegelijk bezig was, werd er in 1984 voor gekozen de pijlen te richten op één terrein, dat van geïntegreerde schakelingen of chips. In diezelfde periode kwam Jos Verjans als gedelegeerd bestuurder aan boord, samen met andere directieleden.

Cyclische niche

In die superenge niche heeft ICOS een sleutelrol op wereldniveau verworven en kan het hoge financiële meerwaardes realiseren. De keerzijde van de medaille is natuurlijk dat het Leuvense bedrijf al zijn eieren in één mand legt en dus hypergevoelig is voor de soms wisselende gezondheidstoestand van de halfgeleidersector.

Onderneming van het Jaar

Vanaf 1988 begon het het bedrijf na enkele verlieslatende jaren voor de wind te gaan. Van 1989 tot zijn verkiezing tot Onderneming van het Jaar in 1997 groeide de omzet met gemiddeld 35 procent per jaar, en boekte ICOS voortdurend winst. In 1989 werden ook de investeerders van het eerste uur uitgekocht via een managementbuy-out met een tiental managers.

In 1997 trok ICOS naar de beurs. Het werd de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Een jaar later neemt het Leuvens bedrijf het Duitse QTEC over. In 2004 volgen overnames in China (Jointech) en Duitsland (wafer inspectie business van Siemens). Ondertussen, in 2003, kreeg ICOS ook een beursnotering op Euronext Brussel. Eind 2006 schrapte ICOS zijn notering op Nasdaq.

Verjans gaf na 18 jaar in 2002 de stoel van algemeen directeur door aan Anton De Proft maar bleef wel voorzitter van de raad van bestuur. Met 14 procent van de aandelen is Verjans de hoofdaandeelhouder van ICOS.

Moeilijke start

De start van een moeilijke periode voor ICOS dat de voorbije jaren gebukt ging onder de afkalvende investeringsbudgetten bij de chipproducenten. 'Wij zijn actief in de halfgeleidermarkt en die is per definitie cyclisch. Na enkele goede jaren komen er slechte, en nadien terug goede', verklaarde Verjans.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud