Verse grond voor boomende Gentse techbedrijven

©rv

Snelgroeiende techbedrijven rondom Gent krijgen een extra bedrijventerrein. Naast het Technologiepark in Zwijnaarde komt een nieuwe site, het ‘Eiland’, die op termijn 2.000 werknemers moet huisvesten.

Ontwikkelaar Alinso zette gisteren samen met de Universiteit Gent, de gemeente en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) zijn handtekening onder de overeenkomst die de aanleg van het nieuwe bedrijvenpark betonneert. Dat nieuwe terrein van 35 hectare (foto) is voor iets meer dan de helft bestemd voor kennisbedrijven. De rest is voor logistieke bedrijven. De site wordt ‘Eiland Zwijnaarde’ genoemd omdat de gesaneerde Domo-terreinen ingeklemd liggen tussen de stromen van het Gentse Handelsdok.

Volgens de CEO van Alinso, Ivan Lokere, kan begin volgend jaar begonnen worden met de aanleg van het Eiland Zwijnaarde, waarna ‘met een beetje geluk nog datzelfde jaar de eerste bedrijven er hun intrek kunnen nemen’. Lokere schat dat alleen al in het deel voor de kennisbedrijven op het Eiland ‘de komende twee tot tien jaar meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd zal worden’.

Dat is een hoog bedrag voor die oppervlakte, maar dat is vooral het gevolg van specifieke eisen van (bio)techbedrijven. De gebouwen die Alinso er bouwt zijn multifunctionele laboratoria en kantoren. Volgens de Gentse schepen van Economie, Mathias De Clercq, ‘biedt het Eiland plaats voor 2.000 bijkomende arbeidsplaatsen’.

De nieuwe site komt geen moment te vroeg voor het al bestaande Technologiepark Zwijnaarde, aan de andere kant van de verkeerswisselaar van de E40 en de E17. In dat park klitten bedrijven samen rond het onderzoeksgebouw van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Het is de plek waar biotechbedrijven als Ablynx, Argen-X, DeVGen en Innogenetics hun thuis hebben.

Het bedrijventerrein is de afgelopen jaren echter in hoog tempo volgelopen. Zeker sinds de voormalige televisiedivisie van Philips, TP Vision, vorig jaar zijn onderzoeksafdeling van Brugge naar Zwijnaarde verhuisde, is de situatie ronduit penibel.

Waar het Technologiepark vooral bedoeld was voor startende bedrijven, wordt het nieuwe Eiland vooral voor (bio)techbedrijven die de startfase achter de rug hebben en stevig groeien. Het is nog niet bekend welke bedrijven uiteindelijk naar het Eiland trekken, maar het staat wel vast dat het terrein maar voor een beperkt aantal bedrijven toegankelijk zal zijn. ‘We streven naar een homogene groep’, zegt Alinso-CEO Lokere.

De komende maanden zullen de Universiteit Gent, het VIB en Alinso de selectiecriteria opstellen waar bedrijven aan moeten voldoen om zich in het kenniscluster op het Eiland te mogen vestigen. De belangstelling zou alvast groot zijn. Bronnen rond het project spreken van drie tot vier buitenlandse bedrijven die hun oog op het bedrijventerrein in Zwijnaarde zouden hebben laten vallen.

Vast staat dat het Eiland ook plaats zal bieden voor meer spin-offs van de Universiteit Gent. ‘Zo werken we mee aan de valorisatie van onderzoeksresultaten’, stelt vice-rector Freddy Mortier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud