Zonnecelgigant Q-Cells legt boeken neer

Foto AFP

Q-Cells, de Duitse marktleider in de productie van zonnecellen, heeft de boeken neergelegd. In een persbericht stelt het management dat 'de vooruitzichten voor het voortbestaan van de onderneming niet voldoende meer gegarandeerd zijn'. Het faillissement illustreert nogmaals de zware crisis in de sector van zonne-energie, die in elkaar klapt nu wereldwijd de overheidssteun verdwijnt.

Het faillissement van Q-Cells, dat al enkele weken in acute geldzorgen zat, is tot dusver de meest in het oog springende van een reeks falingen van bedrijven die met zonne-energie bezig zijn. Het bedrijf stelt meer dan 2.000 mensen tewerk.

Q-Cells zal dinsdag de boeken neerleggen bij de rechtbank van Dessau. Het bedrijf leek nochtans goed op weg van zijn schuldeisers groen licht te krijgen voor een herlanceringsplan en een schuldherschikking. Eind vorige week stelden echter een minderheid van die schuldeisers hun veto, en dat zette Q-Cells juridisch klem.

2011 was een rampjaar voor de zonnecelfabrikant. Het voorlopige verlies was opgelopen tot liefst 850 miljoen euro op een omzet van iets meer dan 1 miljard euro. Daarmee lag het verlies ver boven het eigen vermogen van Q-Cells.

Subsidiebeleid

Het illustreert nog maar eens in welke slechte papieren de hele sector zit. De Europese spelers worden uit de markt geprijsd door goedkopere Aziatische fabrikanten, en kunnen niet meer concurrentieel blijven nu steeds meer landen hun subsidiebeleid voor zonnepanelen laten uitdoven of al afgevoerd hebben.

Q-Cells gold lange tijd als een van de rijzende sterren in de sector, en dat bleek ook uit het beursparcours dat het bedrijf aflegde na de beursgang in mei 2005. Het aandeel piekte eind 2007 op net geen 81 euro, een verviervoudiging van de koers, om daarna even spectaculair in elkaar te zakken. Vlak voor de schorsing was een aandeel nog 0,17 euro waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect