Advertentie

Belgacom krijgt hacking niet onder controle

Foto Belga ©BELGA

Belgacom krijgt de restanten van het kwaadaardige spionageprogramma maar niet onder controle bij het dochterbedrijf BICS. Dat bevestigen welingelichte bronnen aan De Tijd.

Midden oktober maakte Belgacom bekend dat bij Belgacom International Carrier Services (BICS) ‘onregelmatigheden’ waren ontdekt ‘op een router’. Maar volgens onze informatie is de besmetting intussen veel ruimer gebleken en waren tal van routers aangetast. Belgacom levert zware inspanningen om de overgebleven ‘malware’ te verwijderen. Maar die is zo complex dat zelfs buitenlandse experts ermee worstelen. ‘Ze zijn echt op het einde van hun Latijn’, is te horen.

Belgacom-woordvoerder Jan Margot benadrukt dat de routers van Belgacom zelf niet zijn geraakt. ‘Dat hebben onze tests intussen uitgewezen. Maar bij BICS voeren we inderdaad nog een actieplan uit waarbij we de routers waar nog restanten van de hacking op zitten, isoleren en opruimen. Dat vergt tijd. Maar het verloopt volgens plan. We delen onze bevindingen met de bevoegde instanties zodat andere telecomoperatoren er ook van kunnen leren. Wij hebben hier al heel veel lessen uit getrokken en versterken onze systemen nog.’

Edward Snowden

Midden september werd de spionage bij Belgacom bekend, nadat de eerste kwaadaardige programma’s succesvol waren verwijderd. Het bleek eerst enkel te gaan om een besmetting van het interne informaticanetwerk, meer bepaald van 124 besmette toestellen op een totaal van 26.600. Alleen het interne systeem zou zijn geraakt, niet het mobiele of vaste netwerk voor klanten.

Maar al gauw verraadden documenten van de klokkenluider Edward Snowden dat de Britse inlichtingendienst GCHQ ook was binnengeraakt bij Belgacom-dochter BICS. Die levert als groothandelaar netwerkdiensten aan 700 telecomoperatoren, zodat hun klanten wereldwijd kunnen bellen of mobiel data versassen. Op 17 oktober bevestigde Belgacom dat er bij BICS wijzigingen waren ontdekt in de software van één router, aangebracht bij de recente hacking. Nu blijkt de besmetting veel groter dan gedacht met veel meer op te kuisen routers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud