Advertentie
Advertentie

Belgacom speelt nog één keer 'Sinterklaas'

Dominique Leroy, CEO van Belgacom (foto: Reuters) ©REUTERS

Belgacom gaat extra schulden aan om de aandeelhouders over boekjaar 2013 nog één keer een stevig dividend te gunnen. Maar de komende jaren gaat het dividend een derde lager.

Belgacom sloot 2013 sterk af. De mobiele poot Proximus rechtte zijn rug nadat het de vorige kwartalen flink wat klanten had moeten laten gaan naar Telenet. De (noodgedwongen) verlaging van de mobiele tarieven loont. In het residentiële segment kwamen er in het vierde kwartaal 8.000 klanten bij, terwijl analisten mikten op een uittocht van 11.000 bellers. En in het bedrijfssegment was de aanwas (+44.000) bijna dubbel zo groot als verwacht.

Ook Belgacom TV (+32.000) en breedband (+16.000) lieten zich van hun beste kant zien. De vaste spraaklijnen verloren zoals verwacht 32.000 klanten - particulieren en bedrijven samen.

Dat alles resulteert in vierdekwartaalcijfers in lijn met de verwachtingen. Omzet en bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) komen licht lager uit dan verwacht, terwijl de nettowinst van 153 miljoen euro de verwachte 124 miljoen klopt.

Over heel 2013 zakt de omzet 2,2 procent tot 6,32 miljard euro. De ebitda gaat 4,9 procent lager tot 1,71 miljard euro. Belgacom komt dus zijn beloftes na: 1 tot 2 procent minder omzet en 4 à 6 procent minder ebitda.

Op het onderste lijntje daalt het nettoresultaat van 712 tot 630 miljoen euro of per aandeel van 2,24 naar 1,98 euro.

Dividend

De vrije kasstroom zakt 27 procent tot 505 miljoen euro, beter dan de verwachte 454 miljoen euro. Het is een cruciale barometer bij Belgacom aangezien de groep sinds 2010 'het grootste deel van de vrije kasstroom' naar de aandeelhouders laat vloeien. Die vrije kasstroom staat onder druk door de prijzenslag op de mobilofoniemarkt én de forse investeringen in de uitrol van 4G-technologie voor supersnel mobiel internet.

Voor het tweede jaar op rij zondigt Belgacom nu tegen zijn dividendbeleid (zie grafiek hiernaast):

de telecomgroep keert meer cash uit dan ze genereert. Daardoor steekt de historische operator zich een beetje extra in de schulden om een onveranderd dividend van 2,18 euro bruto per aandeel of in totaal 696 miljoen euro uit te keren.

De voorbije jaren spekte het royale dividend elk jaar begroting van de grootaandeelhouder, de Belgische staat (53,5%). Ex-CEO Didier Bellens schamperde dat de premier hem 'alleen belde met het jaareinde, voor zijn Sinterklaas', een uitspraak die de topman uiteindelijk de kop kostte. 

De volgende drie jaar knipt CEO Dominique Leroy wel in het dividend. Ze had eerder al aangegeven dat het dividend voor haar niet heilig was. De uitkering zakt dan tot 1,50 euro per aandeel. Dat levert de begroting 284 miljoen euro per jaar op. Dit jaar is het nog 412 miljoen euro. 

Outlook

Belgacom mikt dit jaar voor zijn kernactiviteiten exclusief zijn groothandelsdochter BICS - zoals verwacht - op 1 à 2 procent minder omzet. De mobiele inkomsten zullen een significante verbetering ten opzichte van 2013 laten zie, luidt het. 

De omzet van BICS - dat vorig jaar werd gehackt - kan 10 tot 15 procent lager uitkomen aangezien er enkele contracten ten einde lopen. Dat is een negatieve verrassing, want analisten hadden op 1,7 procent groei gehoopt. 'De impact op de ebitda van de groep zal niettemin klein zijn', stelt Belgacom. Die ebitda zal 3 tot 4 procent lager uitkomen - in lijn met de analistenverwachting. 

De prognoses houden geen rekening met de afronding van de verkoop van Telindus France, die vorig jaar 241 miljoen euro omzet genereerde. Koper is het Franse concern Vivendi.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud