Bellens eist 5 miljoen euro van overheid

©BELGA

Didier Bellens, in november wegens een ‘zware fout’ ontslagen als CEO van de telecomgroep Belgacom, eist van zijn vroegere werkgever een schadevergoeding van ongeveer 5 miljoen euro.

Bellens meent recht te hebben op dat bedrag omdat zijn contract nog liep tot maart 2015. Hij had een jaarsalaris dat rond 2,5 miljoen euro draaide. Daarbovenop komen ook intresten en een vergoeding voor de geleden schade.

John Bigwood, de advocaat van Bellens, probeerde eerst een minnelijke schikking te treffen met Belgacom en de federale regering. De overheid is met 53,5 procent de hoofdaandeelhouder van Belgacom. Morgen vindt nog een vergadering van de laatste kans plaats. Maar een akkoord zit er wellicht niet in. Voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS) heeft duidelijk gemaakt dat hij Bellens geen ontslagvergoeding wil betalen en dat hij dat juridisch kan onderbouwen.

Bellens werd ontslagen na een reeks incidenten en uithalen naar de regering. De uitspraak waarbij hij premier Elio Di Rupo (PS) vergeleek met een klein kind dat elk jaar om zijn Sinterklaas komt, in de vorm van het Belgacom-dividend, was de druppel die de emmer deed overlopen.

Meerdere politieke partijen prefereerden toen een zachte exit, waarbij Bellens zou aanblijven tot aan het einde van zijn termijn en er intussen naar een opvolger zou worden gezocht. Maar Bellens wilde zich naar verluidt niet houden aan een rol in de schaduw.

Als morgen geen minnelijke schikking wordt getroffen, trekt Bellens naar de arbeidsrechtbank. Volgens zijn entourage zijn er ‘grove fouten’ gemaakt in de manier waarop hij ontslagen werd.

Het dossier ligt politiek gevoelig, drie maanden voor de verkiezingen. De Vlaamse coalitiepartners, Open VLD op kop, hadden al veel kritiek op de manier waarop Labille de loonsvermindering voor Johnny Thijs, inmiddels de ex-baas van Bpost, heeft aangepakt. Bovendien blijkt Bellens’ opvolger, Dominique Leroy, alles inbegrepen meer te verdienen dan het vooropgestelde maximum van 650.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud