Bellens verdacht van passieve corruptie

Belgacom-CEO Didier Bellens (foto: Belga)

Het gerecht in Bergen heeft Didier Bellens, de topman van Belgacom, formeel in verdenking gesteld wegens passieve corruptie in het kader van de verkoop van een gebouw van Belgacom in Bergen. Dat heeft de procureur van Bergen, Christian Henry, donderdag bevestigd aan de redactie. De zaak ondermijnt de positie van de CEO van de Bel20'er, die de voorbije maanden al verzwakt was. De raad van bestuur van de telecomgroep vraagt het audit- en toezichtscomité een intern onderzoek te starten.

Het nieuws werd donderdag de wereld ingestuurd door de krant La Libre Belgique. Die schreef dat Bellens de voorbije maanden tweemaal aan de tand werd gevoeld door de politie. De procureur bevestigde dat Bellens op 21 juni werd verhoord en in verdenking werd gesteld door onderzoeksrechter Alain Blondiaux. De beschuldiging luidt passieve corruptie.

Volgens de procureur gaat het om de verkoop van een gebouw van Belgacom-vastgoeddochter ConnectImmo in het centrum van Bergen aan een vastgoedvennootschap uit dezelfde stad. Om welke vennootschap het gaat wou Henry niet kwijt. Hij zei enkel dat privépersonen de vennootschap in handen hadden. Volgens het persbericht van Belgacom dateert de verkoop uit 2005 en gebeurde die aan de vennootschap Xelis Siva. 

'Het gebouw werd verkocht beneden de marktwaarde, zo is bij het onderzoek gebleken', aldus Henry. 'Vervolgens heeft Bellens genoten van bepaalde voordelen die hij kreeg van de kopers van het gebouw.' De procureur zei dat het niet gaat om voordelen in geld, maar wel in natura, in de vorm van restaurantbezoeken, reizen of deelname aan evenementen. Daarbij werden de voordelen blijkbaar verpakt als sponsoring.

Nog volgens Henry zijn ook twee andere personen in het kader van het onderzoek, dat nog steeds aan de gang is, in verdenking gesteld maar om wie het gaat is wou hij niet zeggen.

De procureur wou ook nog kwijt dat het dossier aansluit bij 'een veel breder dossier'. Hij wou niet meteen zeggen om welk dossier het gaat maar La Libre Belgique legde donderdag een verband met het onderzoek naar de vertakkingen van de affaire rond Edmée De Groeve. Die politica is een gewezen zwaargewicht van de PS en gewezen vertrouwelinge van PS-kopman Elio Di Rupo.

Ze viel echter van haar voetstuk en diende tal van belangrijke mandaten, zoals het voorzitterschap van de NMBS en van de Nationale Loterij, op te geven nadat ze verdacht werd van valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken, verduistering en oplichting. Geconfronteerd met die informatie zei Henry dat 'er een verband zou kunnen zijn'.

Daarop wijst ook het feit dat Edmée De Groeve mede-oprichtster (50%) is van Xelis Siva. De Groeve wordt volgens diverse media verdacht van 'actieve corruptie', Bellens van 'passieve corruptie'. Met andere woorden: De Groeve zou de voordelen betaald hebben, Bellens heeft ze ontvangen.

Gevrijwaard

'Didier Bellens, de gedelegeerd bestuurder van Belgacom, werd in juni 2011 formeel in verdenking gesteld wegens passieve omkoping. Hij stelde de raad van bestuur daarvan onmiddellijk in kennis', zo liet het telecombedrijf weten. 

'De raad van bestuur van Belgacom besliste onmiddellijk om een intern onderzoek door het audit- en toezichtscomité op te starten. Op basis van hun verslag concludeert de raad dat de belangen van Belgacom volledig zijn gevrijwaard', vervolgt het persbericht.

'Belgacom zal vanzelfsprekend zijn volledige medewerking verlenen aan de gerechtelijke instanties op hun verzoek. Ray Stewart, de financieel directeur van Belgacom, zal de onderneming vertegenwoordigen voor alle aangelegenheden in verband met het gerechtelijk onderzoek', besluit de mededeling.

De raad van bestuur van Belgacom vergaderde donderdagnamiddag en besprak de zaak. De vergadering was wel al langer gepland omdat de telecomgroep vrijdag met halfjaarresultaten komt. 

Vervotte

Inge Vervotte (CD&V), de voogdijminister van Belgacom, meldde donderdag dan weer dat het gaat om een vastgoedtransactie uit 2006. 'Het gerechtelijk onderzoek spitst zich toe op een immobiliënverkoop in 2006 door ConnectImmo, een filiaal van Belgacom', aldus Vervotte. Omdat de CD&V-minister zelf geen inzage heeft in het gerechtelijk dossier, kan ze verder geen informatie geven. 'Het spreekt voor zich dat het gerecht hier zijn werk moet kunnen doen', ludit het.

Dat een vastgoedtransactie in Bergen in het spel is, is ook pijnlijk voor Di Rupo. De PS-voorzitter en formateur komt uit Bergen en het is een publiek geheim dat Bellens zijn functie als Belgacom-topman en zijn herbenoeming in belangrijke mate te danken heeft aan de steun van Di Rupo. Een pikant detail is dat het betrokken gebouw op een boogscheut van het justitiepaleis in Bergen ligt. Di Rupo heeft van de strijd tegen de corruptie, in eerste instantie binnen zijn partij, een prioriteit gemaakt.  

Beperken

Vervotte wijst er voorts op dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, maar beseft dat de zaak rond Bellens 'invloed kan hebben op het overheidsbedrijf Belgacom'. Daarom heeft ze contact gehad met de voorzitter van de raad van bestuur. 'Ik heb de raad gevraagd al het nodige te doen om de impact van deze zaak op het overheidsbedrijf tot een minimum te beperken en vanuit het voorzichtigheidsprincipe maatregelen te treffen opdat het filiaal ConnectImmo op een correcte manier kan verder functioneren.'

De N-VA wil intussen tekst en uitleg van Vervotte en Reynders over de gevolgen van de inverdenkingstelling. De partij zegt donderdag dat ze 'wil weten welke bewarende maatregelen er eventueel worden genomen en of er een intern onderzoek komt bij Belgacom'. De partijfractie in de Kamer heeft daarvoor de dringende bijeenroeping gevraagd van de commissies Infrastructuur en Financiën.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content