Advertentie

Mobistar: 'Offer op korte termijn'

Jean-Marc Harion, de CEO van Mobistar (foto: Belga) ©AFP

Mobistar hakt in de omzet- en winstprognose voor 2013 en schrapt het dividend. De beurs verteert de aankondiging slecht en stuurt het aandeel bijna een derde lager, de grootste val sinds de beursgang van Mobistar in 1998. Maar CEO Jean-Marc Harion heeft het over 'een offer op korte termijn om sterker te staan op middellange termijn'.

Een dag vroeger dan gepland, publiceerde Mobistar maandag de resultaten over het eerste halfjaar. Die werden samen met de winstwaarschuwing en het schrappen van het dividend vrijdag goedgekeurd door de raad van bestuur en daarom zag de operator zich verplicht de aankondiging te versnellen.

Mobistar haalt 85 procent van zijn inkomsten uit mobilofonie en daar is de concurrentie sinds vorig najaar bikkelhard over de nieuwe telecomwet - die klanten vlotter laat overstappen - en de intrede van Telenet met de 'King & Kong'-formule.

Kerncijfers 2de kwartaal

  • Dienstenomzet: 322,9 miljoen (-11%)
  • EBITDA: 82,2 miljoen (-40%)
  • Nettowinst: 22,3 miljoen (-59%)

Het aantal 'eigen' klanten daalde voor het vierde kwartaal op rij, tot 3,33 miljoen (-1,4 procent). Tegelijk steeg het aantal 'indirecte' klanten met 10 procent tot meer dan 1 miljoen, 1,07 miljoen om precies te zijn.

Ironisch genoeg maakt grote concurrent Telenet als 'virtuele operator' (MVNO) net als Colruyt gebruik van het netwerk van ... Mobistar. Maar het is twijfelachtig of Mobistar per saldo geld verdient aan die MVNO-deal: analisten ramen dat tot een derde van de duizenden klanten die de Mechelaars bij de klassieke drie operatoren wegsnoepen, van bij Mobistar komt.

27,35
Per klant verdiende Mobistar in het tweede kwartaal 27,35 euro, dat is 3 procent minder dan over het eerste kwartaal

Dividend

Die oorlog om het mobieltje vreet nog zwaarder dan gevreesd aan de resultaten. Mobistar verliest niet alleen relatief lucratieve eigen klanten, de groep verdient ook steeds minder aan de klanten die blijven. Dat komt door de scherpere nieuwe tariefformules die alle klassieke operatoren aanbieden om te vermijden dat klanten ingaan op de lokroep van Telenet.

Gemiddeld factureert Mobistar maandelijks per klant nog 27,35 euro in het tweede kwartaal. Dat is de vijfde daling op rij en 7 procent minder dan de 29,32 euro begin 2012.

De tweedekwartaalomzet zakte 11 procent naar 323 miljoen, de bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen dook 40 procent lager naar 82 miljoen euro. De nettowinst tuimelde bijna 60 procent naar 22,3 miljoen euro of 37 cent per aandeel. Alle cijfers liggen duidelijk onder de analistenconsensus.

Het aandeel Mobistar incasseert de grootste klap sinds de beursgang in 1998

Mobistar koppelt dan ook die zwakke halfjaarcijfers aan een omzet- en winstalarm: over heel 2013 zal de omzet 'maximum 12 procent' lager liggen dan over 2012. Dat is een dubbel zo grote krimp als de minus 4 à 6 procent waar het bedrijf tot nog toe van uitging.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) zou dit jaar 'minstens gelijk aan 300 miljoen euro' moeten zijn. Dat is 40 procent onder de 494 miljoen euro over boekjaar 2012 en een heel stuk onder de vork van 380 à 420 miljoen euro die Mobistar tot nog toe hanteerde.

Dividend

Om cash in het bedrijf te houden, schrapt Mobistar over boekjaar 2013 het dividend. Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen om 'de investeringen in het netwerk en de klantendienst' veilig te stellen.

Het is maar de vraag hoe Mobistar zich kan wapenen in de strijd om de mobiele klant. Mobistar heeft weinig troeven. De groep is na de flop van zijn Starpack-televisieaanbod in essentie nog altijd een mobilofonieoperator. Ze kan dus in tegenstelling tot Telenet en Belgacom de klant niet lokken met een 'quadruple play'-pakket, dat behalve een mobieltje ook vaste telefonie en vooral internet en digitale televisie omvat.

Nu met het dividend ook de laatste steunbeer onder de beurskoers wegvalt, gooien beleggers de handdoek in de ring. Het aandeel tuimelde bijna een derde  lager naar ongeveer 11 euro. Dat is de laagste koers in meer dan tien jaar en de grootste koersval sinds de beursgang in 1998

2014

Jean-Marc Harion, de CEO van Mobistar, sprak op een persconferentie over de resultaten echter sussende taal, al erkent hij dat de turbulentie op de Belgische markt die onder meer ontstond door de invoering van de nieuwe telecomwet nog steeds aanhoudt en dat er nog geen sprake is van een stabilisering. 

De maatregelen die Mobistar al eerder trof en nu bijkomend neemt zijn volgens hem een inspanning op korte termijn van het bedrijf én de aandeelhouders om op langere termijn er sterker uit te komen. Zo zal de prijsdaling die de operator doorvoerde voor zijn klanten leiden tot meer verbruik wat de resultaten dan weer ten goede komt.

Maar Harion wou zich niet uitlaten over de vraag of ook het dividend van 2014 in het gedrang kan komen. 'We doen geen uitspraken over 2014. De beslissing die we vandaag aankondigden slaat op 2013. Voor 2014 zullen weer andere spelregels gelden.'

Mobistar kondigde ook aan dat de ingrepen niet gepaard gaan met een sociaal plan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud