Advertentie

Mobistar onderuit na slecht kwartaal

Mobistar-topman Jean-Marc Harion (foto: DT) ©Dieter Telemans

Het vierde kwartaal bracht geen beterschap voor Mobistar, de mobilofoonoperator blijft klanten verliezen. De mobiele operator hoopt de uittocht dit jaar te stoppen met de uitrol van zijn supersnelle netwerk (4G). Met een wifi-snelheid moet 4G een alternatief bieden voor breedbandinternet die Mobistar sinds vorig jaar niet meer aanbiedt.

Mobistar zag ook in het slotkwartaal van 2013 klanten vertrekken naar concurrenten die behalve telefonie ook internet en televisie aanbieden. De mobiele operator zei vorig jaar noodgedwongen internet en televisie vaarwel omdat ze niet rendabel waren. Eind dit jaar zal Mobistar een nieuwe poging ondernemen voor een 'triple play' (telefonie, internet en televisie) aanbod via de kabel van Telenet.

In afwachting van dat aanbod kijkt Mobistar vooral naar zijn supersnelle netwerk (4G) om klanten aan boord te houden én af te snoepen van zijn concurrenten. 'De kwaliteit van onze 4G is een stuk beter dan die van de concurrentie', zegt CEO Jean-Marc Harion. De commerciële lancering komt er volgende maand, in navolging van Belgacom en BASE.

Prijzenslag

In afwachting van een deftige 4G-dekking moet Mobistar op de blaren zitten. Het zag vorig jaar 262.000 klanten (post- en prepaid) vertrekken. En de overblijvende 3,17 miljoen bellers brengen maandelijks flink minder op. Europa heeft de mobiele terminatie- en roamingtarieven immers flink naar beneden gehaald.

Maar er is ook de prijzenoorlog op de mobiele markt. Sinds de agressieve intrede van Telenet als prijzenbreker in september 2012 – nota bene via het Mobistar-netwerk – daalde de maandelijkse opbrengst per klant met 13 procent van 28,82 naar 25,13 euro. Sinds Telenets inval verloor Mobistar 360.000 klanten.

'Eind vorig jaar, begin dit jaar zagen we een rebound bij de residentiële klanten', stelt financieel directeur Ludovich Pech. 'We versterken onze grip op de distributiekanalen.' Pech ontkent niet dat Mobistar vorig jaar last had van de malaise bij Euphony, een telecombedrijf dat de diensten van onder meer Mobistar doorverkoopt. Het bedrijf zit in geldnood.

Resultaten

De cijfers dan. De jaardoelstellingen - maximaal 12 procent minder omzet en een bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) van minstens 300 miljoen euro - werden gehaald. De omzet zakte met 11,5 procent naar 1,46 miljard euro en de ebitda daalde met bijna 36 procent naar 317,1 miljoen euro.

De nettowinst halveerde ruim, van 185,7 naar 87,4 miljoen euro of 1,46 euro per aandeel. Bij de halfjaarresultaten had topman Harion al laten weten dat beleggers over 2013 als 'offer op korte termijn' geen dividend moesten verwachten. Een uitkering zal pas in februari volgend jaar weer worden overwogen.

Outlook

Voor dit jaar hoopten analisten op een ebitda van zowat 300 miljoen euro. De prognose ligt echter een stuk lager op 250 tot 280 miljoen euro. Maar daar heeft Mobistar zijn redenen voor: een provisie van 24 miljoen euro voor de nieuwe belasting van 18.000 euro per pyloon in Wallonië - die Mobistar en de andere operatoren aanvechten - en 7 miljoen euro minder ebitda door de nieuwe mobiele terminatietarieven in Luxemburg die pas in januari 2014 werden goedgekeurd.

Hoe dan ook reageren analisten en beleggers teleurgesteld op de vooruitblik. Het aandeel wordt met een koersval van meer dan 10 procent teruggeflitst naar het peil van september vorig jaar. Bank Degroof verlaagt zijn koersdoel met 1 euro tot 13,50 euro.

Verrassend genoeg waagt Mobistar zich in zijn jaarrapport niet langer aan een prognose voor de omzet. 'De verkoop van gsm's fluctueert te hard', zegt financieel directeur Pech. 'De omzet uit telefonie zal in lijn liggen met het cijfer in 2013.'

'2014 wordt een jaar vol uitdagingen: de regulatoire prijsdruk op de mobiele tarieven houdt aan, Belgacom en Telenet kunnen hun mobiele diensten goedkoper maken dankzij hun dure bundels, de subsidiëring van gsm's zal stijgen en Wallonië heeft een nieuwe belasting uitgevonden om zijn putten te dempen', stelt Harion.

'Maar dat wil niet zeggen dat we de investeringen in ons netwerk afbouwen. Vorig jaar investeerden we 265 miljoen euro in het netwerk - inclusief de 4G-licentie van 120 miljoen euro. Dit jaar gaan we voor een gelijkaardig bedrag.' Daarmee zegt Harion de basis te leggen voor 'enkele verrassingen' in de tweede jaarhelft en begin 2015.

Transformatie

Ondertussen bespaart Mobistar waar mogelijk. Vorig jaar verlieten 130 medewerkers het bedrijf. Die trend houdt dit jaar aan. Daarbovenop overweegt de operator de outsourcing van zijn IT aan het Franse Capgemini of het Indiase Tech Mahindra, een operatie die tot een verhuizing van 150 à 200 werknemers naar de gekozen partner zal leiden.

'Het einde van de transformatieperiode is nog helemaal niet in zicht', besluit Harion. 'We blijven onze activiteiten herstructureren, vereenvoudigen en stroomlijnen.' Alles samen wil Mobistar dit jaar 50 miljoen euro besparen. Vorig jaar werden de kosten met zowat de helft gedrukt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud