Balta saneert opnieuw

Balta, Europa's grootste tapijtfabrikant, snoeit bij het dochterbedrijf Exelto in Zwijnaarde. 139 jobs staan op de tocht.

De tapijtfabrikant Balta snoeit geen 150 jobs, zoals deze website deze morgen verkeerd meldde, maar 139. Dat is de intentie van de directie. De garenafdeling van dochter Exelto in Zwijnaarde wordt gesloten. De fabriek van garen, dat dient om tapijten te maken en dat dus intern werd verkocht, is niet rendabel genoeg.

Volgens financieel directeur Carl Verstraelen is de site van garen in Zwijnaarde verouderd en onvoldoende geautomatiseerd, zodat de fabriek niet competitief is. De groep fabriceert nog garen in drie sites in West-Vlaanderen en één in Turkije.

Behalve garen produceert Exelto in Zwijnaarde ook vezels. Die afdeling is niet door de sanering getroffen. Exelto in zijn geheel, waar 210 werknemers aan de slag zijn, moest vorig jaar afsluiten met een verlies van 4,5 miljoen euro. De garenafdeling kampt dit jaar met een negatieve cashflow. Vandaar dat maatregelen noodzakelijk zijn.

Exelto was ook de enige garenfabriek die behalve interne leveringen ook aan derden verkocht. Die verkoop is zwaar getroffen. De hele groep kampt met de dalende vraag naar tapijten.  'Balta zit vandaag 40 miljoen euro onder het budget voor de verkoop van tapijt', meldt Verstraelen.

Balta is in Europa de grootste fabrikant van tapijt, goed voor 754 miljoen euro omzet in 2011. De groep heeft negen fabrieken in België en twee in Turkije. In totaal stelt de groep zo'n 3.800 mensen tewerk, waarvan ruim driekwart in ons land. In West-Vlaanderen is de groep de grootste privéwerkgever.

Noten

Begin dit jaar klaagde Jules Noten, toen nog CEO van de groep - nu aan de slag bij Vandemoortele - dat de hoge loonkosten het bedrijf in de huidige marktomstandigheden steeds meer parten speelden. 'Als je 3.500 mensen op de loonlijst hebt staan en de lonen stijgen telkens met minstens 2 procent, soms meerdere keren per jaar, dan scheelt dat fors.'

Balta probeert de stijgende loonkosten op te vangen met meer efficiëntie en ook een steeds verdere automatisering.

Turkije

De voorbije jaren schoof de groep ook systematisch productie door naar Turkije, een proces dat in de toekomst niet zal stoppen. 'Het is de economische logica zelve dat waar de productie het duurst is en de markt het meest onder druk staat, je het minst investeert. En als er gedesinvesteerd moet worden, je dat daar eerst doet', zei Noten nog begin dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud