Parket onderzoekt bedrijven Arnault

©AFP

Het Brussels parket onderzoekt het bedrijvennetwerk van Bernard Arnault, de rijkste Europeaan en topman van het luxeconcern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Dat vernam De Tijd.

Het gevoelige onderzoek is in handen van Walter Quirynen, de chef van de financiële sectie van het Brussels parket. De aanleiding voor het dossier zijn verschillende persartikels die zijn verschenen toen begin september bekendraakte dat Arnault de Belgische nationaliteit had aangevraagd.

De talloze vennootschappen die Arnault in ons land heeft opgericht, bleken al snel vragen op te roepen. Liefst tien vennootschappen zijn gevestigd in een zieltogende appartement in Schaarbeek, het thuisadres van een van de Belgische bestuurders van al die bedrijven.

Een van die vennootschappen, op hetzelfde adresje in Schaarbeek, zag haar kapitaal een jaar geleden toenemen van 386 miljoen naar bijna 3,3 miljard euro. Het bedrijf heeft ook participaties in Christian Dior en LVMH in Frankrijk, maar het verzaakt aan zijn verplichting jaarrekeningen in te dienen. De laatste jaarrekening dateert van 2009.

Twee vennootschappen die tot 2009 hun officiële adres ook in Schaarbeek hadden, zijn nu gevestigd in de Louizalaan in Brussel. Het gaat onder andere om LVMH Finance Belgique. Die holding is duidelijk opgericht om te genieten van de Belgische belastingvoordelen, zoals de notionele intrestaftrek. Met opeenvolgende kapitaalsverhogingen tot 3,75 miljard dollar.

Waar het parket zich vooral vragen bij stelt, is een goedbewaard geheim. Parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur houdt het bij ‘geen commentaar’. Deze week is met de Brusselse procureur des Konings, Bruno Bulthé, afgesproken niets prijs te geven over het dossier-Arnault. De Tijd vernam wel dat de onderzoeksverrichtingen van het parket al twee maanden in stilte bezig zijn.

Vanuit LVMH is nog maar weinig opheldering gegeven over wat nu precies de bedoeling is van de vele Belgische vennootschappen. Toen journalisten naar het appartement in Schaarbeek afzakten, kwamen ze niet verder dan de voordeur.

Een LVMH-woordvoerder verklaarde alleen dat het om ‘investeringsvehikels’ van LVMH gaat. ‘De voorbije jaren is België het operationele financieel centrum geworden van het bedrijf, om voordeel te kunnen halen uit het gunstiger belastingklimaat. De verschuiving van activa heeft niets te maken met Arnaults persoonlijke situatie’, aldus de woordvoerder. Al heeft de 63-jarige Arnault hier ook een stichting opgericht die duidelijk bedoeld is om erfeniskwesties te regelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud