Jetair kent uitstekend jaar

De Belgische touroperator Jetair, eigendom van het Britse TUI Travel, heeft een uitstekend jaar achter de rug. Dat blijkt uit de cijfers die het moederbedrijf gisteren bekend heeft gemaakt en die door Bart Brackx werden toegelicht tijdens de voorstelling van de zomerbrochures.

Brackx is voorzitter van Jetair en tevens gedelegeerd bestuurder van TUI Belgium, de holding boven de touroperator. Over het boekjaar van oktober 2009 tot september 2010 haalde Jetair een omzet van 914,5 miljoen euro, een stijging met 4 procent. Die groei ligt volledig in lijn met de toename van het aantal klanten tot 1,86 miljoen.

De bedrijfskasstroom (ebitda), de winst voor uitzonderlijke elementen, intresten en afschrijvingen, bedroeg 68 miljoen euro. Dat is ruim een kwart meer dan de 54 miljoen een jaar eerder. Volgens Brackx leidde de aswolk in het voorjaar tot een negatieve impact van 8 miljoen euro.

Voor het op 1 oktober begonnen boekjaar gaat Jetair op zijn elan voort, want tot 21 november lag het aantal boekingen voor het winterseizoen (tot en met maart 2011) jaar op jaar liefst 12 procent hoger. De gemiddelde prijs per reis ligt 2 procent lager, maar dat heeft nauwelijks impact op de ontvangsten die met 11 procent gestegen zijn.

Jetairfly

Volgens Elie Bruyninckx, de nieuwe CEO van Jetair, is de kleine daling van de gemiddelde reissom te verklaren door het succes van Jetairfly, de luchtvaartmaatschappij van Jetair. Steeds meer klanten kopen enkel een vliegticket. Jetairfly vervoerde vorig boekjaar 1,92 miljoen klanten, een status-quo in vergelijking met 2008-2009.

Volgende zomer breidt Jetairfly zijn vloot uit met minstens één toestel tot 15. Athene wordt vanaf april een nieuwe bestemming. Jetairfly vliegt de Griekse hoofdstad aan vanuit Charleroi.

De frequenties op sommige bestaande bestemmingen gaan omhoog. Daardoor stijgt het vliegaanbod van Jetairfly volgende zomer met circa 8 procent.

De groep TUI Travel zag haar omzet met 2 procent dalen tot 13,53 miljard pond (15,98 miljard euro). De onderliggende winst steeg met 11 procent tot 447 miljoen pond. Met zijn ebitda van 68 miljoen euro haalt België/Jetair de hoogste rendabiliteit van alle landen en na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de hoogste winst in absolute cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud