Pairi Daiza haalt 1 miljoen bezoekers

Pairi Daiza heeft op 2 september de kaap van 1 miljoen bezoekers gerond. 'Vlamingen vinden steeds meer de weg naar ons', verklaart Eric Domb. Ook de babyboom speelde een rol. 'Al was het dit jaar slecht begonnen met de dood van onze lieve olifant Ani.'

2013 is een recordjaar voor Pairi Daiza, dat voor de eerste keer in zijn bestaan 1 miljoen bezoekers heeft gehaald. Dat is al 30 procent meer dan vorig jaar. En de teller tikt verder aan. Het park gaat pas in winterslaap begin november.

Bezoekers blijken tijdens hun uitstap in het park ook steeds meer uit te geven. De inkomsten uit horeca stegen met 47 procent tegenover 2012 en met 94 procent tegenover 2011. Dat is onder andere te danken aan de opening van een Aziatisch buffetrestaurant en een brasserie waar het zelfgebrouwen adbijbier Cambron geserveerd wordt.

'We zijn verbaasd', reageert Domb. 'Het was een grijze en koude lente en toch kenden we ook dan al een sterke groei. Ik heb het gevoel dat we bestand zijn tegen slecht weer. En we voelen de crisis helemaal niet', verklaart Domb. Hij merkt dat ook steeds meer Vlamingen zijn plekje in Henegouwen ontdekt hebben. 'We zijn begin dit jaar verkozen tot beste zoo in Belgie en Nederland. Er zijn reporters van VRT en VTM langs geweest. Dat was nog nooit gebeurd.'

En Domb verwijst voor het succes nog naar het gloednieuwe Afrikaanse deel met een paaldorp, nijlpaarden en luipaarden. 'En natuurlijk was er de babyboom. Al was het dit jaar slecht begonnen met de dood van onze lieve olifant Ani en haar baby. De baby was niet goed gepositioneerd tijdens de bevalling.'

Pairi Daiza heeft intussen een beurswaarde van 31 miljoen euro, een ruime verdubbeling sinds 2007 toen Eric Domb volop begon met de ombouw van zijn 'vogelpark' tot een dieren- en cultuurpark.

Pairi Daiza is het levenswerk van Domb, fiscalist van opleiding en onder andere ex-voorzitter van de Waalse werkgeversfederatie. Domb is een buitenbeentje op Euronext Brussel. Hij laat zijn medewerkers een maand per jaar vrijwilligerswerk doen, tijdens de kantooruren. In Thailand behaalde hij zijn diploma mahut (olifantenrijder).

En voor de uitbouw van zijn park gaat hij bij momenten maniakaal tewerk. Hij laat voor de bouw van hindoetempels stenen, hout en keramiek in scheepscontainers aanrukken vanuit Azië, net als de 'bestrating' in zijn park. Priesters laat hij 15.000 kilometer reizen om die tempels in te wijden. 'Het park is mijn maitresse. Ze is constant in mijn gedachten', liet hij wel eens optekenen.

Drie jaar geleden trakteerde hij 75 vaste medewerkers op een weekje Thailand omdat de kaap van 800.000 bezoekers behaald werd. Hij hield woord. Benieuwd wat hij in petto heeft nu het symolische miljoen gehaald is? 'Het personeel zal altijd delen in het succes van het bedrijf', zegt hij daarover mysterieus.

Op de algemene vergadering keurden aandeelhouders donderdag de uitkering van een dividend van 1,50 euro bruto (1,125 euro netto) goed. Het aandeel noteert op 11 september ex-coupon. Het dividend wordt gestort op 16 september.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content