Thomas Cook bevestigt gesprekken over noodlening

foto Dominic Verhulst ©Dominic Verhulst/dotch.be

De Brits-Duitse touroperator Thomas Cook bevestigt dat hij in vergevorderde gesprekken is over een nieuwe lening. Eerder waren er al mediaberichten dat de groep 1,2 miljard pond extra wilde losweken bij haar banken. Beleggers reageren opgelucht.

The Sunday Times berichtte afgelopen weekend als eerste over het nieuwe infuus voor de touroperator in financiële problemen. Volgens de krant is er sprake van een bijkomend krediet ten belopen van 1,2 miljard pond (1,45 miljard euro).

Dat cijfer wil de reisorganisatie officieel niet bevestigen, maar de groep verwacht bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers meer uitleg te kunnen geven.

Naast een nieuwe lening zou de groep haar financiële positie ook kunnen verbeteren door het verkopen en terug huren van sommige vliegtuigen.

Thomas Cook moet dit najaar 1,2 miljard pond aan leningen aflossen. Maar dat geld is niet voorhanden. Vorig jaar in november ging de groep al een noodlkrediet aan van 200 miljoen pond (240 miljoen euro).

Sindsdien werkt ze aan een 'strategische doorlichting van de activiteiten'. Daarbij horen ook een aantal besparingsmaatregelen, zoals de sluiting van 200 van de ongeveer 1.300 reisagentschappen in Groot-Brittannië. Het meerderheidsbelang in het Indiase filiaal is in de etalage geplaatst.

Eind maart omschreef Thomas Cook het gebroken boekjaar 2011/2012 nog als 'moeilijk'. Vorig jaar leed de groep een recordverlies, onder meer als gevolg van het ineenstorten van de toeristische sector in de Arabische landen en het doorwegen van de economische crisis in Europa.

Volgens The Sunday Times zou de touroperator voor zijn financiële noodlijn bereid zijn een zeer hoge prijs, in de vorm van een hoge rente plus een eenmalige vergoeding, te betalen. Daarenboven zou overwogen worden om de kredietverschaffers een belang te geven in het kapitaal.

Thomas Cook België telde vorig boekjaar 1,58 miljoen klanten; concurrent Jetair haalde circa 2 miljoen klanten binnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud