Akkoord over personeel Vlaamse luchthavens

De luchthaven van Deurne ©BELGA

De vakbonden, de Vlaamse overheid en privépartner Egis hebben een akkoord bereikt over het personeel van de luchthavens van Oostende en Deurne.

Dat melden de vakbonden, die intussen het personeel oproepen de acties te staken.

Het nieuws wordt via Twitter ook bevestigd door de woordvoerster van de luchthaven van Deurne. 

Ingevolge een voorlopig akkoord ziet het luchthavenpersoneel vanaf vandaag 27 juni 2013 af van verdere acties.— Katleen Pittevils (@katleenpittevil) June 27, 2013

De Vlaamse regering wil de uitbating van de luchthavens privatiseren en overlaten aan de Franse groep Egis.  Woensdagavond werd een akkoord bereikt over de personeelsstatuten. 'Er is een akkoord met de overheid en Egis heeft garanties gegeven, die nog wel in cao's moeten uitgewerkt worden', zegt Kurt Callaerts, secretaris voor ACV Transcom. '

Het contractueel personeel dat overgaat, behoudt veel verworvenheden. Wie niet overgaat, krijgt zes maanden trajectbegeleiding.' De zaak ligt moeilijker voor doorgroeimogelijkheden. "Theoretisch zijn die er, maar in de praktijk wellicht niet", zegt Jos Mermans van het VSOA.

De bonden zijn tevreden over het akkoord en stellen dat de acties effect hebben gehad. "Eerst moesten contractuelen bijvoorbeeld zelf ontslag nemen, waardoor ze geen ontslag- of stempelvergoeding zouden krijgen. Maar dat is nu anders", zegt Mermans.

Callaerts blijft zich wel afvragen of de privatisering de belastingbetaler uiteindelijk niet méér zal kosten, doordat Egis subsidies van de overheid zal krijgen. Ook vraagt hij zich af wat de overheid met de luchthaven van Wevelgem zal aanvangen.

De bonden roepen het personeel, dat de afgelopen dagen het werk een aantal keer neerlegde, intussen op om donderdag geen acties meer te ondernemen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud